hr
Od uspostave ustaškog režima, škole i fakulteti su zatvoreni, a učenici su se morali okupljati na stadionima gdje ih se pripremalo za služenje vojske, kao i preodgajalo u ustaškom duhu. Dana 𝟮𝟲. 𝘀𝘃𝗶𝗯𝗻𝗷𝗮 𝟭𝟵𝟰𝟭. 𝗻𝗮 𝘀𝘁𝗮𝗱𝗶𝗼𝗻𝘂 𝗸𝗼𝗱 𝗠𝗮𝗸𝘀𝗶𝗺𝗶𝗿𝗮 održan je jedan od takvih skupova.
 
Tog dana na stadionu kod Maksimira govor je održao stožernik sveučilišnog ustaškog stožera koji je pozvao sve mlade Židove i Srbe da se izdvoje na jednu stranu, kako bi se odvojili od hrvatske mladeži, u skladu s ustaškom politikom. Kada su se prvi mladi srpskog i židovskog porijekla krenuli odvajati, za njima su spontano krenuli njihovi prijatelji i prijateljice, kao i simpatizeri i pripadnici SKOJ-a.
 
Sva je okupljena mladež, većinom hrvatske nacionalnosti, prešla na stranu određenu za Srbe i Židove. U nastalom su metežu zajedno napustili stadion. To je bio važan čin solidarnosti hrvatske omladine s mladim Srbima i Židovima te jedan od prvih pokušaja odupiranja ustaškim naredbama.
 
➡ 𝗣𝗿𝗶𝗱𝗿𝘂𝘇̌𝗶𝘁𝗲 𝗻𝗮𝗺 𝘀𝗲 𝗱𝗮𝗻𝗮𝘀 (𝟮𝟲. 𝘀𝘃𝗶𝗯𝗻𝗷𝗮 𝟮𝟬𝟮𝟯.) 𝐢𝐬𝐩𝐫𝐞𝐝 𝐬𝐭𝐚𝐝𝐢𝐨𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐤𝐬𝐢𝐦𝐢𝐫 𝘂 𝟭𝟳:𝟬𝟬 𝘀𝗮𝘁𝗶 (𝗸𝗼𝗱 ”𝗙𝗮𝗻 𝘀𝗵𝗼𝗽𝗮” 𝗶𝘀𝗽𝗼𝗱 𝘇𝗮𝗽𝗮𝗱𝗻𝗲 𝘁𝗿𝗶𝗯𝗶𝗻𝗲) 𝗻𝗮 𝘀𝗽𝗼𝗺𝗲𝗻 𝘀̌𝗲𝘁𝗻𝗷𝗶 𝗸𝗼𝗷𝗼𝗺 𝗼𝗯𝗶𝗹𝗷𝗲𝘇̌𝗮𝘃𝗮𝗺𝗼 ”𝐀𝐤𝐜𝐢𝐣𝐮 𝐬𝐭𝐚𝐝𝐢𝐨𝐧”!
__________________
 
Uključite se u kampanju ”𝗭𝗔𝗚𝗥𝗘𝗕 𝗣𝗔𝗠𝗧𝗜 𝗢𝗧𝗣𝗢𝗥” i podržite nas u istraživanju dodatnih lokacija stradanja i otpora u Zagrebu te doprinesite pamćenju antifašističke povijesti grada!
 
𝐒𝐯𝐨𝐣𝐮 𝐝𝐨𝐧𝐚𝐜𝐢𝐣𝐮 𝐦𝐨𝐳̌𝐞𝐭𝐞 𝘂𝗽𝗹𝗮𝘁𝗶𝘁𝗶 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐦 𝐩𝐥𝐚𝐭𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞 𝐆𝐨𝐆𝐞𝐭𝐅𝐮𝐧𝐝𝐢𝐧𝐠 𝐧𝐚 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐳𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐠𝐝𝐣𝐞 𝐬𝐞 𝐧𝐚𝐥𝐚𝐳𝐢 𝐢 𝐯𝐢𝐬̌𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐜𝐢𝐣𝐚: https://gogetfunding.com/zagreb-pamti-otpor/
__________________
 

Crowdfunding kampanja provodi se u sklopu projekta ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?”podržanog kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

 
#ZagrebPamtiOtpor #acfcroatia