hr

Sestre Rajka i Zdenka Baković bile su kćeri povratnika iz Bolivije. Obitelj je kupila kiosk u tadašnjoj Nikolićevoj ulici 7 (danas Teslina) te tamo otvorila trafiku u kojoj su radile obje sestre uz pomoć brata Mladena. Kako je Rajka bila članica SKOJ-a, a ostali članovi obitelji simpatizeri, trafika je odmah po osnutku postala mjesto na kojem su ilegalci primali i razmjenjivali informacije, poruke, pakete, dogovarali sastanke.Obje sestre uhićene su krajem prosinca 1941., kada je ustaška policija upala u njihov stan u Gundulićevoj 25. Odvedene su u zatvor u Zvonimirovoj 2 gdje se nalazila i Ustaška nadzorna služba. Sestre Baković tamo su teško mučene. Na Badnjak 1941. Rajka je u lošem stanju prevezena u bolnicu Sv. Duh, gdje je ubrzo preminula od posljedica mučenja. Na Božić, 25. prosinca 1941. Zdenka se bacila s prozora na trećem katu zgrade u Zvonimirovoj 2 te, službeno, preminula od posljedica pada.

Sestre Baković ubrzo su zajedno sahranjene na Mirogoju i proglašene narodnim heroinama Jugoslavije. Danas, prolaz u centru grada nosi njihovo ime, a tamo se nalaze i njihove biste kod kojih se na značajne datume polaže cvijeće.

__________________

Uključite se u kampanju ”ZAGREB PAMTI OTPOR” i podržite nas u istraživanju dodatnih lokacija stradanja i otpora u Zagrebu te doprinesite pamćenju antifašističke povijesti grada!

𝐒𝐯𝐨𝐣𝐮 𝐝𝐨𝐧𝐚𝐜𝐢𝐣𝐮 𝐦𝐨𝐳̌𝐞𝐭𝐞 𝘂𝗽𝗹𝗮𝘁𝗶𝘁𝗶 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐦 𝐩𝐥𝐚𝐭𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞 𝐆𝐨𝐆𝐞𝐭𝐅𝐮𝐧𝐝𝐢𝐧𝐠 𝐧𝐚 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐳𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐠𝐝𝐣𝐞 𝐬𝐞 𝐧𝐚𝐥𝐚𝐳𝐢 𝐢 𝐯𝐢𝐬̌𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐜𝐢𝐣𝐚: https://gogetfunding.com/zagreb-pamti-otpor/

__________________

Crowdfunding kampanja provodi se u sklopu projekta ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?”podržanog kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

#ZagrebPamtiOtpor  #acfcroatia