hr
Pozivamo vas da nam se priključite 𝐮 𝐩𝐞𝐭𝐚𝐤 𝟐𝟔. 𝐬𝐯𝐢𝐛𝐧𝐣𝐚 𝐮 𝟏𝟕:𝟎𝟎 𝐬𝐚𝐭𝐢 𝐢𝐬𝐩𝐫𝐞𝐝 𝐬𝐭𝐚𝐝𝐢𝐨𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐤𝐬𝐢𝐦𝐢𝐫 (kod ”Fan shopa” ispod zapadne tribine) na spomen šetnji kojom obilježavamo ”𝐀𝐤𝐜𝐢𝐣𝐮 𝐬𝐭𝐚𝐝𝐢𝐨𝐧” – u spomen na dan kada su se mladi oduprli ustaškim naredbama i teroru, u solidarnosti s kolegama i kolegicama židovskog i srpskog porijekla.
Tog dana na stadionu kod Maksimira govor je održao stožernik sveučilišnog ustaškog stožera koji je pozvao sve mlade Židove i Srbe da se izdvoje na jednu stranu, kako bi se odvojili od hrvatske mladeži, u skladu s ustaškom politikom. Kada su se prvi mladi srpskog i židovskog porijekla krenuli odvajati, za njima su spontano krenuli njihovi prijatelji i prijateljice, kao i simpatizeri i pripadnici SKOJ-a. Sva je okupljena mladež, većinom hrvatske nacionalnosti, prešla na stranu određenu za Srbe i Židove. U nastalom su metežu zajedno napustili stadion.
Tijekom spomen šetnje sudionici i sudionice će obići mjesta stradanja i otpora, lokacije povezane sa zločinima i funkcioniranjem ustaškog režima za vrijeme Drugog svjetskog rata kao i mjesta povezana s razvojem i najvažnijim akcijama antifašističkog otpora u gradu Zagrebu. Spomen šetnju vodit će povjesničarka i istraživačica Documente Tena Banjeglav.
________________
Spomen šetnju provodimo u sklopu crowdfunding kampanje ”𝐙𝐀𝐆𝐑𝐄𝐁 𝐏𝐀𝐌𝐓𝐈 𝐎𝐓𝐏𝐎𝐑” kojoj je cilj skupiti sredstva za istraživanja kojima će se nadopuniti i proširiti novo izdanje vodiča ,,Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju. Vodič po Zagrebu u Drugom svjetskom ratu” te vas pozivamo da nas podržite i doprinesite pamćenju antifašističke povijesti grada!
𝐒𝐯𝐨𝐣𝐮 𝐝𝐨𝐧𝐚𝐜𝐢𝐣𝐮 𝐦𝐨𝐳̌𝐞𝐭𝐞 𝘂𝗽𝗹𝗮𝘁𝗶𝘁𝗶 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐦 𝐩𝐥𝐚𝐭𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞 𝐆𝐨𝐆𝐞𝐭𝐅𝐮𝐧𝐝𝐢𝐧𝐠 𝐠𝐝𝐣𝐞 𝐬𝐞 𝐧𝐚𝐥𝐚𝐳𝐢 𝐯𝐢𝐬̌𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐜𝐢𝐣𝐚: https://gogetfunding.com/zagreb-pamti-otpor/
________________
Crowdfunding kampanja provodi se u sklopu projekta ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?”podržanog kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.