hr

Park 𝐃𝐨𝐭𝐫𝐬̌𝐜̌𝐢𝐧𝐚, u kojem se danas nalazi i istoimeno spomen-područje, smješten je u nastavku istočnog dijela parka Maksimir. U vrijeme NDH nalazio se izvan grada, a njegova je gusta šuma sakrivala događaje od pogleda, što ju je činilo idealnim mjestom za masovna strijeljanja. Dotrščina je mjesto 𝐧𝐚𝐣𝐦𝐚𝐬𝐨𝐯𝐧𝐢𝐣𝐞𝐠 𝐳𝐥𝐨𝐜̌𝐢𝐧𝐚 u povijesti Zagreba gdje je ubijeno više tisuća osoba.

Ustaške vlasti dovozile su ljude iz brojnih gradskih zatvora i logora u park Dotrščina, te ih tamo streljali. Ubijeni su, zajedno s osobama koje su umrle u zatvorima ili zatvorskim bolničkim odjelima, odmah pokapani u masovne grobnice na prostoru samog parka. Žrtve su uglavnom bili politički protivnici, antifašisti, pripadnici židovske i srpske zajednice te ostale nepodobne skupine.

U periodu nakon završetka Drugog svjetskog rata, Dotrščina je preuređena u spomen-park u kojem se nalazi nekoliko spomenika istaknutih hrvatskih kipara posvećenih stradanju žrtava tijekom Drugog svjetskog rata.

Više informacija o samoj lokaciji i povijesnom kontekstu možete pronaći na stranicama Virtualnog muzeja Dotrščina.

__________________

Uključite se u kampanju ”𝗭𝗔𝗚𝗥𝗘𝗕 𝗣𝗔𝗠𝗧𝗜 𝗢𝗧𝗣𝗢𝗥” i podržite nas u istraživanju dodatnih lokacija stradanja i otpora u Zagrebu te doprinesite pamćenju antifašističke povijesti grada!

S𝐯𝐨𝐣𝐮 𝐝𝐨𝐧𝐚𝐜𝐢𝐣𝐮 𝐦𝐨𝐳̌𝐞𝐭𝐞 𝘂𝗽𝗹𝗮𝘁𝗶𝘁𝗶 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐦 𝐩𝐥𝐚𝐭𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞 𝐆𝐨𝐆𝐞𝐭𝐅𝐮𝐧𝐝𝐢𝐧𝐠 𝐧𝐚 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐳𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐠𝐝𝐣𝐞 𝐬𝐞 𝐧𝐚𝐥𝐚𝐳𝐢 𝐢 𝐯𝐢𝐬̌𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐜𝐢𝐣𝐚: https://gogetfunding.com/zagreb-pamti-otpor/

__________________

Crowdfunding kampanja provodi se u sklopu projekta ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?”podržanog kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

 
#ZagrebPamtiOtpor #acfcroatia