hr

Diana Budisavljević rođena je u Innsbrucku u Austriji odakle se nakon udaje za Julija Budisavljevića seli u Zagreb. Odmah nakon uspostave NDH, ustaški režim počinje otvarati koncentracijske logore. Kada Diana saznaje da se u logorima nalaze žene i djeca kojima nitko ne pomaže, odlučuje sama organizirati pomoć.

U srpnju 1942. uspijeva dobiti dopuštenje da iz logora Stara Gradiška spasi veliki broj djece, što ona i čini. Popisuje ih, označava imenima ili brojevima te ih vlakom dovozi u Zagreb. Po dolasku na Glavni Kolodvor, djeca su raskužena, obučena, nahranjena te poslana u nekoliko različitih prostora po gradu koji su bili pripremljeni za njihov smještaj. Najveći i najpoznatiji od tih prostora bio je Zavod za gluhonijeme, koji se nalazio na adresi Ilica 83, u zgradi gdje se do potresa nalazio Centar za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj. Od tamo, djeca su udomljavana u obitelji koje su o njima brinule. Dianin cilj bio je da nakon završetka rata djecu ponovno ujedini s roditeljima. No, kartoteka koju je vodila joj je oduzeta nakon rata te do danas nije pronađena.

__________________

Uključite se u kampanju ”𝗭𝗔𝗚𝗥𝗘𝗕 𝗣𝗔𝗠𝗧𝗜 𝗢𝗧𝗣𝗢𝗥” i podržite nas u istraživanju dodatnih lokacija stradanja i otpora u Zagrebu te doprinesite pamćenju antifašističke povijesti grada!

𝐒𝐯𝐨𝐣𝐮 𝐝𝐨𝐧𝐚𝐜𝐢𝐣𝐮 𝐦𝐨𝐳̌𝐞𝐭𝐞 𝘂𝗽𝗹𝗮𝘁𝗶𝘁𝗶 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐦 𝐩𝐥𝐚𝐭𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞 𝐆𝐨𝐆𝐞𝐭𝐅𝐮𝐧𝐝𝐢𝐧𝐠 𝐧𝐚 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐳𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐠𝐝𝐣𝐞 𝐬𝐞 𝐧𝐚𝐥𝐚𝐳𝐢 𝐢 𝐯𝐢𝐬̌𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐜𝐢𝐣𝐚: https://gogetfunding.com/zagreb-pamti-otpor/

__________________

Crowdfunding kampanja provodi se u sklopu projekta ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?”podržanog kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.