hr

Danas je 28. godišnjica okončanja akcije u Medačkom džepu. Pamtimo žrtve i podsjećamo na nepoštovanje prava njihovih preživjelih nasljednika koji ni danas ne mogu dobiti naknadu štete a Republika Hrvatska kažnjava ih naplatom visokih parničnih troškova.

Ubijanje, okrutno zlostavljanje i masakriranje civila srpske narodnosti i ratnih zarobljenika, paljenje i rušenje kuća i gospodarskih zgrada te pljačkanje i uništavanje njihove imovine počinjeno je u razdoblju od 9. do 17. rujna 1993., za vrijeme i nakon vojne operacije „Džep 93“, koja je provedena u okolici Gospića u predjelu zvanom Medački džep za trajanja međunarodnog oružanog sukoba na teritoriju RH, između regularnih oružanih snaga HV-a i postrojbi Specijalne policije MUP-a s jedne strane, te naoružanih vojnih i paravojnih formacija pobunjenih Srba potpomognutih snagama i logistikom bivše JNA i dragovoljcima iz Srbije i Crne Gore s druge strane.

Navedene činjenice potvrđene su osuđujućim dijelom prvostupanjske presude i presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske br. I Kž 1008/08, od 18. studenoga 2009., kojima je obuhvaćeno tek šest žrtava tog ratnog zločina (četiri civila i dva ratna zarobljenika). Ove žrtve stradale su u zoni odgovornosti 9. gardijske motorizirane brigade, pod zapovjedništvom navedenim presudama osuđenog Mirka Norca, u razdoblju od 10. do 17. rujna 1993.

Za prvi dan akcije „Džep 93“, 9. rujna 1993., (nepoznati) počinitelji su prošli nekažnjeno. Nesankcioniranje zločina počinjenih prvog dana akcije, kao i neuvrštavanje svih žrtava u presudu, negativno je utjecalo i na mogućnost da rodbina ubijenih u parničnim postupcima ostvari naknadu štete.

U vrijeme akcije „Džep ’93“ prostor Medačkog džepa se nalazio u UNPA zoni. Pripadnici UNPROFOR-a, ušavši na prostor netom završene akcije, kamerama su zabilježili masakrirane leševe  srpskih civila, spaljene i srušene kuće i uništene gospodarske zgrade.

Zbog zločina počinjenih u Medačkom džepu, a na temelju optužnice preuzete od Haškog trubunala, pred Županijskim sudom u Zagrebu proveden je kazneni postupak protiv Rahima Ademija i Mirka Norca. Optuženicima se, svakom po tri točke optužnice, stavilo na teret da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, i to radnjom nečinjenja, odnosno propuštanja. Rahim Ademi oslobođen je optužbi. Mirko Norac proglašen je krivim za propuštanje poduzimanja nužnih radnji potrebnih kako bi se spriječilo da njemu podčinjeni pripadnici 9. motorizirane gardijske brigade ubiju 4 civila i jednog zarobljenog srpskog vojnika, te je osuđen na zatvorsku kaznu.

Tijekom dokaznog postupka je utvrđeno da su zapovjednici neposredno podčinjeni Mirku Norcu, izdali zapovijed da se vojnicima da eksploziv kojim mogu minirati kuće te da se 40 leševa organizirano preveze, baci i zatrpa u septičku jamu kuće u predgrađu Gospića. U septičkoj jami pronađeno je 11 tijela, od kojih je njih 6 nakon DNA analize identificirano kao žrtve iz Medačkog džepa.

Presudom br. K-rz-1/06 Županijski sud u Zagrebu je nedvojbeno utvrdio da je pokojna Boja Pjevač, starica u dobi od 68 godina, ubijena u inkriminirano vrijeme u zaseoku Miščevići, od strane pripadnika specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova te da je s male udaljenosti pogođena u glavu s leđa.

Nakon suđenja i pravomoćnosti kaznene presude, radi ostvarivanja reparacije kroz kazneni progon, djeca ubijene Boje Pjevač su 29. rujna 2015. podnijela kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu RH, na koju do danas nisu dobili odgovor.

Odštetni postupak su izgubili (baš radi nedostatka kaznenog progona i utvrđenja ubojica) te ih ista ta država, zastupana po Državnom odvjetništvu RH poziva da plate troškove zastupanja RH u parničnom postupku.

Opomenu radi plaćanja troškova u parničnom postupka zaprimila je i kćer Boje Pjevač – M.R., krajem srpnja 2021.

Ista je preminula 5. kolovoza 2021., bez da je dočekala pravdu, za sebe i svoju majku.

Za zločine počinjene u Medačkom džepu, tijekom operacije „Džep 93“, pred nadležnim sudovima, provedena su još tri kaznena postupka protiv trojice optuženika, dva protiv neposrednih počinitelje i jedan po zapovjednoj odgovornosti za nesprečavanje podređenih u ubojstvu četvorice ratnih zarobljenika te za naređivanje paljenja i uništavanja kuća te pomoćnih objekata na području Ličkog Čitluka, Počitelja i Njegovana. Sva trojica optuženika pravomoćno su osuđena na zatvorske kazne. Postupci su vođeni zbog ratnih zločina počinjenih nad neidentificiranim žrtvama.

Fotografija: Novosti

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova