hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Srpsko narodno vijeće, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH, Građanski odbor za ljudska prava i Židovska općina Zagreb u ime Antifašističke lige Republike Hrvatske, organizirali su konferenciju za novinare, u prostorijama Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, na kojoj su se problematizirala prošlotjedna događanja u Splitu, kada je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar (SDP) sudjelovao na otvaranju spomen obilježja poginulim pripadnicima IX bojne HOS-a.

Na konferenciji su govorili: Vesna Teršelič, Documenta, Franjo Habulin, SABA RH, Zoran Pusić, GOLJP i Milorad Pupovac, SNV.

“Očekujemo od Vlade da se jasno distancira od poruka koje su na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe odaslane iz Splita. Pozivamo je da osudi legitimaciju NDH, države koja je počinila zločine, izdala vlastitu teritorijalnu cjelovitost i omogućila okupaciju”, poručio je Milorad Pupovac ispred Antifašističke lige Republike Hrvatske.

Nakon što su 10. travnja na Lovrincu obilježili dan uspostave Nezavisne Države Hrvatske, pri čemu su tu tvorevinu okarakterizirali kao “stoljetnu težnju hrvatskog naroda”, pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga prošloga su tjedna još jednom pohodili Split. Naime, “simbolično”, na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe, u tom gradu otkrili su spomenik IX bojni HOS-a. Iako spomenik na sebi ne nosi natpis “Za dom – spremni”, koji se inače nalazi na službenom grbu i zastavi te jedinice, neželjenog proustaškog nazivlja nije nedostajalo među uzvanicima ovog događaja.

Uz Dobrosalava Paragu, osnivača HOS-a, Marka Skeju, pukovnika HV-a te Tomislava Čubelića, župnika splitske prvostolnice koji je blagoslovio spomenik, svečanom otvorenju su prisustvovali i Zlatko Ževranja, župan splitsko-dalmatinski i član HDZ-a, te Ivo Baldasar, splitski gradonačelnik i član SDP-a, čiji su vijećnici u travnju 2013. godini na Gradskom vijeću inzistirali da se umjesto spomen obilježja, kako je planirano u početku, u Splitu postavi “pravi spomenik” HOS-u.

Kako prenosi Novi list, gradonačelnik Splita je tijekom svog govora, u sklopu kojeg je izrekao i lapsus “Danas je dan pobjede nad antifašizmom…” istaknuo “kako cijeni inicijativu da se podigne spomenik poginulim pripadnicima IX bojne HOS-a, jer su i danas potrebni branitelji kako bi izgradili bolju Hrvatsku”.

Istog dana u Zagrebu je osnovana Antifašistička liga Republike Hrvatske, čiji je cilj integracija antifašizma u temelje hrvatskog društva, suprotstavljanje svim manifestacijama nacifašizma te zahtijevanje da Hrvatska dosljedno primjenjuje ustavne odredbe o pravnoj, demokratskoj, sekularnoj i socijalno osjetljivoj državi. Budući da većina medija, ali ni državne institucije na čelu sa SDP-om, nisu osudili slavljenje fašizma u gradu kojemu je on 1941. donio zlostavljanja, bijedu i glad, članovi lige već nekoliko dana nakon osnutka imaju pune ruke posla

“Događaji iz Splita protivni su vrijednostima zapisanima u Ustavu, činjenici da je Republika Hrvatska svoju nezavisnost stekla pozivajući se na treće zasjedanje ZAVNOH-a, kao slijednica bivše Jugoslavije i da je antifašističko opredjeljenje ugradila u vrijednosti svoga temeljnog dokumenta. Na Lovrincu su dvojica govornika, od kojih je jedan svećenik, istaknula da početak suvremene Hrvatske seže u 1941. godinu i da ništa između nije povezano s današnjom državom. Takva vrsta poruke, koja na benovalentan način pod pokroviteljstvom splitskih gradskih vlasti dobiva potvrdu ni manje ni više nego na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe, itekako nas zabrinjava. Očekujemo od Vlade, pa i Crkve, da se jasno distanciraju od takvih poruka i da osude legitimiranje NDH, države koja je počinila zločin nad antifašistima, Srbima, Romima i Židovima te koja je izdala vlastitu teritorijalnu cjelovitost i omogućila okupaciju”, rekao je Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, na današnjoj konferenciji za medije, i dodao da Baldasar nije jedini koji to čini, već je vidio da to čine i drugi pa im se priklonio. “Posebno moram iskazati zabrinutost što u vrijeme kampanje za europske izbore nitko od 250 kandidata na listama nema potrebu javno reći da to nisu europske vrijednosti”, zaključio je Pupovac.

Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, upozorila je da je proces koji je započeo 1990. godine u Zagrebu promjenom imena Trga žrtava fašizma, nastavljen i nakon 2000. godine, kada je postavljen spomenik Juri Francetiću. “Sada ponovno svjedočimo da član SDP-a sudjeluje na skupu na kojem sudionici na košuljama nose ustaški pozdrav. Još uvijek živimo u situaciji u kojoj Državno odvjetništvo nije sigurno da li je taj poklič zapravo govor mržnje, iako on to nedvojbeno jeste. Sve to doprinosi revitalizaciji ustaških zločina. Zbog toga se u 2014. moramo pitati gdje se Hrvatska nalazi na svom europskom putu te pozvati Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta da učine što god mogu kako bi se u školama učilo o vrijednostima antifašizma, o Narodnooslobodilačkoj borbi i sudbini žrtava genocida iz Drugog svjetskog rata”, upozorila je Teršelič.

Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava zabrinjavajućom je označio činjenicu da je HOS regularna jedinica Hrvatske vojske. “Postoji snimka na kojoj jedinice HOS-a marširaju, a na pitanje ‘Za koga?’, uglas odgovaraju ‘Za poglavnika.’ Na pitanje ‘Što smo mi’, složno kažu ‘Ustaše'”, kazao je Pusić i dodao da će se sljedeće godine proslaviti 70 godina od pobjede na fašizmom. “Paradoksalno je da će se većina političara države koja u sastavu svoje vojske ima takvu jedinicu vjerojatno tada ponosno busati u prsa.”

“Kada je postala članica Europske unije, Hrvatska je pristala na izgradnju dobrih odnosa s ostalim državama te na bespogovornu zaštitu ljudskih prava. Zbog toga još jednom pozivamo vlast i javnost da osude navedene postupke”, zaključio je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH.

Antifašistička liga Republike Hrvatske

Izvještaj H alter autorica Tamara Opačić