hr | en

Pozivamo sve Borkine prijatelje i suradnike da nam se pridruže u sjećanju i odavanju počasti jednoj od najvažnijih heroina našeg doba, Novinarski dom, Perkovčeva 2, ZAGREB, srijeda 10. srpnja 2019., s početkom u 19.00.

Borka Pavićević, dramaturginja, antiratna aktivistkinja i direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju, preminula je u nedjelju 30. lipnja u Beogradu. 

Pisala je kolumne u časopisu Susret, zatim nedjeljniku Vreme, od njegovog osnivanja, i dnevnom listu Danas. Objavila je tri zbirke eseja: „Na eks – Postdejtonska moda“ (Novi Pazar, 1998), „Moda“ (Beograd, 1994) i „Glava u torbi“ (Beograd, 2017) – kao i tekstove u mnogobrojnim časopisima, zbornicima, dnevnim i nedeljnim novinama.

Od 1991. godine sudjelovala je u mnogobrojnim antiratnim akcijama u Beogradu i drugim jugoslavenskim gradovima, u suradnji sa jugoslavenskim organizacijama koje su se zalagale za demokratizaciju i razvoj civilnog društva u Srbiji i regiji.

Dobitnica je nagrade Hirošima fondacije za mir i kulturu 2004; nagrade „Ruts“ Evropske kulturne fondacije za 2009. godinu, nagrade „Osvajanje slobode“ koju dodeljuje fond „Maja Maršićević Tasić“ 2005. godine, i nosilac je Ordena legije časti Republike Francuske 2002. godine.

Pozivamo sve njezine prijatelje i suradnike da nam se pridruže u srijedu 10. srpnja 2019. u sjećanju i odavanju počasti jednoj od najvažnijih heroina našeg doba. 

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću