hr

U utorak, 13. prosinca 2022. godine, s početkom u 9:00, Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo iz Srbije službeno će otvoriti XV. Forum za tranzicijsku pravdu u postjugoslavenskim zemljama s naslovom ”Pomirenje nema alternativu”. Otvaranje će se održati u Hotelu Academia u Zagrebu, gdje će se odvijati cijeli program Foruma.

Slijedit će panel diskusija Ratne devedesete u perspektivi mladih (9:20 – 11:00) na kojem će dr.sc. Anja Gvozdanović, iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu po prvi put predstaviti rezultate istraživanja stavova i mišljenja mladih u Hrvatskoj, a Sofija Todorović, Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji, Samir Beharić, član Mreže lidera transatlantske inkluzije (TILN) njemačkog Marshallovog fonda, Marigona Shabiu, Inicijativa mladih za ljudska prava na Kosovu govorit će o svojim zemljama. Na panelu Kaznena pravda – procesuiranje ratnih zločina (11:30 – 13:00) sudjeluju Drita Hajdari, tužiteljica Specijalnog tužiteljstva Republike Kosovo i rukovoditeljice odjela za ratne, Jasmina Dolmagić, zamjenice Glavne državne odvjetnice iz Hrvatske, Nedžad Smailagić, stručni savjetnik za praćenje sudskih postupaka iz Odsjeka za vladavinu prava OSCE-a u BiH te odvjetnik Seada Spahović iz Srbije i Klaudio Čurin iz Hrvatske.

Nakon pauze uslijedit će paneli Snažna umjetnička perspektiva u izgradnji zajedničke kulture sjećanja (14:30 – 16:00) na kojem će sudjelovati Olja Savičević Ivančević, spisateljica i pjesnikinja, Hrvatska, Ognjen Glavonić, redatelj, Srbija, Ognjen Spahić, književnik, Crna Gora i Adela Jušić, vizualna umjetnica iz BiH. Dan će zavoriti diskusija pod naslovom Pamćenje stradanja drugih i drugačijih: kako stvarati zajedničku kulturu sjećanja (17:00 – 18:30) na kojoj će sudjelovati prof. dr. Siniša Malešević, University College, Dublin, prof. dr. Nerzuk Ćurak sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, dr. Mišo Kapetanović sa Instituta za Habsburške i Balkanološke studije, Austrijska Akademija Znanosti, dr. Rok Zupančič sa Fakulteta društvenih znanosti Sveučilišta u Ljubljani te Naum Trajanovski, asistent na Institutu za sociologiju, Sveučilište u Varšav.

U srijedu, 14. prosinca, Forum će zaključiti panel diskusija Procesi pomirenja i (ne)uspjele političke prakse (9:00 – 10:45) uz sudjelovanaje Vildane Selimbegović, urednice Oslobođenja, BiH, Boška Jakšića, novinara iz Srbije, Vetona Surroia, publicista sa Kosova, te dr. Marka Jelić, župana Šibensko-kninske županij. Forum će zavšiti zaključnim riječima organizatorica Foruma.

Program će se moći pratiti i online, putem platforme ZOOM:  https://bit.ly/3BiUd11

Na Forumu će kao panelisti ili gosti sudjelovati istaknuta imena kulturnog, političkog, znanstvenog i aktivističkog života iz država bivše Jugoslavije.