hr

Vrhovni sud je na sjednici održanoj 27. studenog 2020. donio presudu kojom je prihvatio žalbu državnog odvjetnika i preinačio u odluci o kazni presudu Županijskog suda u Zagrebu. Time je postala pravomoćna presuda kojom su trojica optuženika proglašeni krivima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optuženici su osuđeni jer su 1991. za vrijeme oružanog sukoba ubijali civilno stanovništvo. Ušli su u jednu kuću gdje su se nalazila tri civila. Civila koji je iskočio kroz prozor su usmrtili hicem u glavu iz vatrenog oružja. Drugu su dvojicu zapalili u kući i usmrtili. Zadržali su osobno vozilo civila.

Optuženicima je suđeno u odsutnosti. Prvostupanjskom je presudom svaki optuženik, Dušan Žarković, Bogdan Jednak i Dušan Martić, osuđen na kaznu zatvora po 10 (deset) godina.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud odmjerio kaznu u prekratkom trajanju pa je preinačio u odluci o kazni presudu i optuženicima povećao kazne. Svaki je optuženik osuđen na kaznu zatvora 15 (petnaest) godina.

U prvostupanjskoj presudi, stoji u odluci Vrhovnog suda, otegotne okolnosti nisu dovoljno cijenjene pa je neovisno o olakotnim okolnostima optuženicima trebalo izreći strože kazne. Otegotnim je cijenjen najviši stupanj krivnje. Djelo je počinjeno zbog nacionalne netrpeljivosti i pribavljanja protupravne imovinske koristi. Sve je to rezultiralo ubojstvom tri civilne osobe od kojih optuženicima nije prijetila nikakva opasnost. Optuženici su bili poznati kao osobe sklone nasilju i pljački, pripadnici zloglasne paravojne grupe. Strožom kaznom zatvora se izražava jasna društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela te utječe na počinitelje da ubuduće ne čine kaznena djela. Kazne će utjecati i na sve ostale da ne čine kaznena djela i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja.

Podsjećamo, suđenje je započelo 17. veljače 2020. Prvostupanjska presuda donesena je 13. srpnja 2020.