hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Srpsko narodno vijeće povodom obilježavanja stradavanja civila tijekom Vojno redarstvene akcije “Bljesak” organiziraju okrugli stol koji će se održati u Novinarskom domu, u petak, 27. travnja 2018. od 11 do 13 h.

Uz Vesnu Teršelič, voditeljicu Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i Milorada Pupovca, predsjednika Srpkog narodnog vijeća, na okruglom stolu će sudjelovati i predstavnici obitelji i udruženja žrtava, čiji su najmilji stradali i ubijeni tijekom VRA Bljesak, predstavnici Državnog odvjetništva RH, te aktivisti, pravnici i istraživači Documente i Srpskog narodnog vijeća.

Okruglim stolom, u prigodi skorašnje godišnjice VRA Bljesak podsjetit ćemo na obvezu države da procesuira ratne zločine, sačini evidenciju civilnih žrtava rata, donese sveobuhvatnije zakona te prizna prava civilnim žrtvama i njihovim srodnicima, otpiše troškove parnica srodnicima žrtava u postupcima za naknadu štete, te postupcima ovrha koji ih dodatno viktimiziraju, kao i donese i strategiju reparacija koja se ne odnosi na prošlost već kao nešto što je potrebno za prosperitetniju i mirniju budućnost.

VRA BLJESAK / Akcija HV-a i MUP-a Republike Hrvatske “Bljesak” izvedena je 01. i 02. svibnja 1995. godine na do tada okupiranom dijelu Zapadne Slavonije, nakon čega je taj dio teritorija ponovno integriran u ustavno – pravni poredak Republike Hrvatske. VRA “Bljesak” je omogućila izbjeglom stanovništvu s dijelova triju općina Pakrac, Novska i Nova Gradiška, ponovni povratak u vlastite domove, ali s druge strane akcija je obilježena iseljavanjem jednog dijela srpskog stanovništva s tog prostora i zločinima nad civilnim stanovništvom.