hr | en

Želeći odaslati poruku da je žrtve Golootočkog kompleksa potrebno pamtiti na dostojanstven način, a materijalne ostatke sačuvati i staviti u svrhu memorijalizacije, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Udruga Goli otok «Ante Zemljar» i Volonterski centar Zagreb u suradnji s partnerskim organizacijama iz Italije, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Makedonije organiziraju, Radno edukativni međunarodni volonterski kamp PEJZAŽ SJEĆANJA od 17. do 29. lipnja

U sklopu kampa volonteri iz Hrvatske, Belgije, Poljske, Srbije, Crne Gore, Španjolske, Njemačke i BiH uređivat će prostor perivoja ispred nekadašnje upravne zgrade u uvali Tetina, Goli otok.

Fizičko uređenje djela kompleksa ima simboličnu poruku – dostojanstven odnos prema žrtvama represije zahtjeva i primjerene edukativne i muzeološke sadržaje in situ. Osim rada na uređenju parka, volonteri će proći kroz niz radionica o suočavanju s prošlošću i kulturi sjećanja.

NOVINARI/KE

Novinarima i svim redakcijama nudimo mogućnost praćenja kampa na način da Vam u nastavku nudimo datume tijekom kojih ćete moći posjetiti Goli otok u koordinaciji s organizatorima i uz stručnu pratnju. Uz svaki od ponuđenih datuma prilažemo i imena umjetnika koji će taj dan biti s volonterima. Uz umjetnike i volontere na svaki od predloženih datuma na Golom otoku će biti i predstavnici/e organizacija koje su pokrenule projekt.

AKTIVNOSTI I DATUMI

20. lipanj početak radova na uređenju okoliša, umjetnik Davor Mezak; 22., 23., 24. lipanj nastavak radova na uređenju okoliša, umjetnici Igor Grubić, Marijan Crtalić; 26., 27., 28., lipanj, nastavak radova na uređenju okoliša, umjetnik Frane Rogić kao i voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič.

DOLAZAK NA GOLI OTOK

U nastavku Vam šaljemo informacije u vezi pristupnih točaka na kopnu, od kuda organiziramo polazak na Goli otok i natrag. Polazna lokacija s kopna je Lukovo, GPS lokacije u nastavku

 https://goo.gl/maps/8iy18EybXwo 

Do Lukova se dolazi na način da se autocesta A1, iz pravca Zagreba ili Splita, napusti kod postaje Žute lokve, zatim se vozite Jadranskom magistralom preko grada Senja do mjesta Sv. Juraj. Nakon Sv. Jurja (Jurjevo) poslije tunela se skreće za Lukovo. Ukoliko dolazite iz pravca Zadra, vozite Jadranskom magistralom u pravcu Senja i skrenete u već spomenuto mjesto Lukovo.

KONTAKT ZA PRIJAVE

Prijave kao i sva druga pitanja koja Vas zanimaju proslijedite ili nas kontaktirajte na / Eugen Jakovčić, e mail eugen.jakovcic@documenta.hr, mob +385 91 457 23 99 / 99 461 525 5.

Po završetku radnog dijela kampa, volonteri će se priključiti Ljetnoj školi Kultura sjećanja u suvremenoj Europi, od 29. lipnja do 30. srpnja, gdje će o memorijalizacijskim praksama stradanja iz Drugog svjetskog rata te poslijeratnih socijalističkih i komunističkih režima diljem Europe imati priliku čuti od renomiranih domaćih i međunarodnih eksperata, o čemu više na linku kojeg vam šaljemo u nastavku http://www.documenta.hr/hr/pejzaž-sjećanja-kultura-sjećanja-u-suvremenoj-europi-rab-goli-otok-17.-lipnja-03.-srpnja.html

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću