hr | en

To naprosto nije točno. Od svog osnutka 2004. godine Documenta sustavno doprinosi razvijanju individualnih i društvenih procesa suočavanja s proslošću u izgradnji održivog mira u Hrvatskoj i široj regiji produbljujući javni dijalog i inicirajući debate o javnim politikama koje potiču suočavanje s proslošću, prikupljajući podatke, objavljujući istraživanja o ratnim događajima, ratnim zločinima i kršenjima ljudskih prava, te prateći sudske procese na lokalnoj i regionalnoj razini kao doprinos poboljšanju sudskih standarda i prakse u suđenjima za ratne zločine.

U provedbi svojih aktivnosti Documenta surađuje s osnivačkim organizacijama, udrugama obitelji nestalih, veteranskih organizacijama, drugim civilnim inicijativama, vladinim institucijama, međunarodnim institucijama i organizacijama, institucijama državne i lokalne vlasti, znanstvenim institucijama, vjerskim zajednicama, medijima, te ostalim zainteresiranima.

U istraživanjima polazimo od pretpostavke da je nužno utvrditi činjenice o svim žrtvama i stradalnicima, bez obzira na njihovu etničku, političku, socijalnu pripadnost ili svojstvo. Žrtvama rata želimo odati pijetet tako što ćemo omogućiti da njihova imena i okolnosti stradanja budu poznate bez obzira na to kojoj su etničkoj ili vjerskoj skupini pripadali, koju su političku ili ideološku
ideju branili. Smatramo da je obaveza svakog društva osvijestiti da žrtve ratnih stradanja nisu naprosto brojevi, već ljudi s imenom i
prezimenom.

Isto tako, bilježimo trendove i dajemo preporuke za poboljšanje stanja u procesuiranju ratnih zločina, naglašavajući važnost postizanja učinkovitog i pravičnog postupanja pravosuđa u kaznenim predmetima, koje će poštivati kako prava okrivljenika i osumnjičenika, tako i prava svih žrtava i svjedoka, bez obzira “s koje strane”.

Tijekom dosadašnjeg rada prikupili smo obimnu dokumentaciju i dokumentirali stradanja više tisuća osoba s obje strane rata. Redovito smo izvještavali javnost o našim aktivnostima, podsjećali na sve obljetnice stradanja (primjerice Vukovar, Škabrnja, Petrinja, Dubrovnik, Kostrići, Glina, Hrvatska Dubica, Pakrac, Osijek, Saborsko, Bučje, Voćin, Varivode, Pakračka Poljana, Sisak,  Medari, Paulin Dvor, Novska…), ukazivali na potrebu dodatnog istraživanja i procesuiranja svih počinjenih ratnih zločina te pomagali institucijama u potrazima za nestalim osobama. Naše izjave za javnost možete pročitati ovdje.