hr | en

U Kući ljudskih prava Zagreb, 18. 0žujka 2014., održana je konferencija za novinare povodom odluke Ustavnog suda Republike Srbije, od 12. prosinca 2014. godine, kojom je uvažena ustavna žalba pravomoćno osuđenog Saše Radaka za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na “Ovčari”.

Saša Radak jedan je od 17 pripadnika srpskih postrojbi, koji su odlukom Vijeća za ratne zločine – Okružnog suda u Beogradu, 12. ožujka 2009., osuđeni na visoke kazne zatvora zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, izvršenog u periodu od 20. do 21. studenog 1991., na poljoprivrednom dobru “Ovčara” kod Vukovara.

Na konferenciji su govorili, Veselinka Kastratović, pravnica osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava i promatračica spomenutog beogradskog suđenja, Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i Emina Bužinkić, Documenta.

O svemu više čitajte u priopćenju koje se nalazi u nastavku.

Uz komentar spomenute odluke ustavnog suda Srbije, tijekom konferencija Emina Bužinkić informirala je prisutne novinare o svim izazovima koji se nalaze pred institucijama RH-a u vezi cijelovitog rješavanja teškog položaja civilnih žrtava rata u RH-a. Pri tom je naglasila kako je 2013. godina bila obilježena s nekoliko ključnih rasprava o rješenjima vezanima za obeštećenje i druge oblike reparacija civilnih žrtava rata, no ipak mora se konstatirati kako na ovom području nema značajnijih političkih i pravosudnih pomaka.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

Press clipping

Srbija uvažila žalbu jednog od osuđenih za zločine na Ovčari: “Žrtve su opet izložene potresnim informacijama”. – Index.hr / HINA

Prava žrtava i dalje na kraju reda – H alter

Udruge o Ovčari: Odluka srpskog Ustavnog suda štetna za izgradnju povjerenja – Slobodna Dalmacija