hr | en

Opća deklaracija o arhivima prihvaćena je na tridesetšestom zasjedanju Opće konferencije UNESCO-a 10. studenog 2011. godine. Deklaracija je načelno prihvaćena 2009. godine na Godišnjoj općoj skupštini ICA-e u Malti, a jednoglasno službeno prihvatila Opća skupština 17. rujna 2010. u Oslu. Deklaraciju je razvila posebna radna grupa (Sekcija profesionalnih udruženja, Section of Professional Associations) Međunarodnog arhivskog vijeća, koje ju je prihvatilo kao ključni stup svoje strategije utjecaja i zagovaranja.

Deklaracija jest izjava o relevantnosti i važnosti arhiva za šire društvo; artikulacija specifičnih veza između zapisa i arhiva i dobrog upravljanja, osnovnih ljudskih prava, kulturnog identiteta i identiteta zajednice, povijesti i baštine. Deklaracija detaljizira jedinstvene karakteristike arhiva i zahtjeva pri njihovom upravljanju radi osiguranja neprestanog pristupa.

Deklaracija predstavlja važan korak u unaprjeđenju razumijevanja i svjesnosti o arhivima u širem društvenom kontekstu te među ključnim donosiocima odluka. To je snažna, sažeta izjava o važnosti arhiva u modernom društvu.

Od početka potpisivanja potpore u srpnju 2012. do danas, Deklaraciju je potpisalo 1439 institucija, organizacija i pojedinaca.

Informacije i potpisivanje Deklaracije

Lista pojedinaca, organizacija i institucija potpisnica