hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću u suradnji s REX-om, organizira radionicu “Povijest u raspravi – ljudska prava u udžbenicima tijekom socijalizma, tranzicije i kapitalističke restauracije”. Radionica je sastavni dio međunarodne konferencije Otpor nasilju i zagovaranje prava na pravdu, istinu i sjećanje, koja se temelji na iskustvu post-jugoslavenskih republika o utjecaju prošlosti iz perioda Drugoga svjetskog rata i poraća na ukupne društvene procese u zemljama nasljednicama.

Osnovno polazište radionice jest kako tendencije revidiranja povijesnih narativa u posljednjim desetljećima u okviru postsocijalističkih zemlja potiču relativizaciju i neutralizaciju osnovnih ideja društvene, ekonomske i političke jednakosti.

Radionicu, zamišljenu kao redakcijski ured za produkciju biltena koji će kompilirati i komentirati različite uvide na zadanu temu koristeći kao osnovni materijal udžbeničke reprezentacije iz različitih povijesnih perioda, moderirat će Vahida Ramujkić i Dragomir Olujić – Oluje.

Radionica će se održati u Kući ljudskih prava u Zagrebu Selska cesta 112 c,  od 22. do 23. ožujka 2017.

Molimo zainteresirane kandidate da popunjene prijavne obrasce i upite dostave na e-mail adresu:  bozica.ciboci@documenta.hr