hr | en

Promocija interaktivnog narativa “Zatiranje historije i sjećanja”, u organizaciji Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu i SENSE – Centra za tranzicijsku pravdu održat će se 14. Studenoga 2016.

Govorit će autor projekta Mirko Klarin, historičarka arhitekture Amra Hadžimuhamedović, režiser Dino Mustafić i pjesnik Goran Simić. Moderator će biti Eugen Jakovčić, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću.

Promocija je najavljena u okviru Mjeseca muzeja, mjeseca posvećenog promociji Muzeja i kulturno-historijskog nasljeđa.

“Zatiranje historije i sjećanja” temeljito i pregledno u šest velikih cjelina predstavlja razaranje Dubrovnika, sarajevske vijećnice i Starog mosta u Mostaru, kao pojedinačne slučajeve, BiH i Kosovo kao posebne cjeline, te cijeli niz nekažnjenih razaranja kulturnih spomenika u posljednjem, šestom poglavlju, nazvanom “neprocesuirano”.

Svaka od cjelina predstavljena je kratkim općim uvodom, video filmom te izborom desetak raznovrsnih dokumenata izvedenih pred Haškim sudom, uključujući i presude.

U proteklih 20 godina, pred Tribunalom je vođeno 16 postupaka koji su uključivali uništavanje i pljačku kulturnog i vjerskog naslijeđa, okvalificirane kao zločin protiv čovječnosti i ratni zločin.

“Namjerno uništavanje kulturnih i vjerskih objekata ogromnih razmjera u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu tijekom postjugoslovenskih ratova od 1991. do 1999. najgori je primjer razaranja kulturne baštine u Europi od Drugog svjetskog rata”, napisala je Helen Walasek u uvodu narativa ‘Zatiranje historije i sjećanja’.

Direktor projekta je Mirko Klarin, a produkciju potpisuje SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu.

Historijski muzej BiH