hr | en

Pomoćnik Glavnog tajnika UN-a za ljudska prava, Ivan Šimonović, razgovarao je 15. studenoga 2011. godine u sjedištu UN-a u New Yorku sa izaslanstvom Koalicije za REKOM, i tom prilikom izrazio neupitnu podršku Ureda Visoke povjerenice za ljudska prava (OHCHR) Inicijativi za osnivanje REKOM-a. Gospodin Šimonović je obećao pomoć Ureda Viskoke povjerenice u koordinaciji komunikacije između nacionalnih institucija u čijoj je nadležnosti donošenje odluke o osnivanju zajedničke regionalne, međudržavne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava.

Snažnu podršku Inicijativi za osnivanje REKOM-a dao je i zamjenik direktorice UNDP-ova Regionalnog ureda za Europu i Zajednicu nezavisnih država  (RBEC), Haoliang Xu, na sastanku sa delegacijom Koalicije za REKOM, održanom 16. studenoga 2011. godine u New Yorku. On je istaknuo spremnost UNDP-a da svoje prisustvo u post-jugoslavenskim zemljama koristi za zagovaranje osnivanja regionalne komisije.

Delegacija Koalicije za REKOM razgovarala je sa stručnjacima Međunarodnog centra za tranzicijsku pravdu (ICTJ) o uključivanju državnih institucija post-jugoslavenskih zemalja,
od kojih zavisi formiranje službene, međudržavne komisije za činjenice o ratnim zločinima i žrtvama, u proces REKOM-a.

O samoj Inicijativi, u kontekstu podrške različitih grupa civilnog društva, delegacija Koalicije za REKOM govorila je studentima New York University School of Law.

Na gore navedenim sastancima u izaslanstvu Koalicije za REKOM bili/e su: Nataša Kandić (FHP, Srbija), Igor Mekina (novinar, Slovenija), Dino Mustafić (kazališni redatelj, BiH), Dženana Karup-Druško (novinarka, BiH)), Daliborka Uljarević (CGO, Crna Gora), Avni Melenica (Udruga žrtava “22. ma”, Kosovo), Vesna Teršelič (Documenta, Hrvatska), Maja Mićić (YIHR, Srbija) i Mario Mažić (YIHR, Hrvatska).