hr | en

Dana 20. rujna 2010. u 95. godini života preminuo je istaknuti pravnik, veliki znanstvenik, nastavnik i erudit, akademik Eugen Pusić, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za društvene znanosti.

Na Pravni fakultet u Zagrebu došao je 1955. godine izborom za predavača predmeta nauka o upravi. Docentom postaje 1957., izvanrednim profesorom 1961., a 1964. godine redovnim profesorom na Pravnom fakultetu u Zagrebu na predmetu Nauka o upravi do umirovljenja 1986. godine.

Akademik Pusić pripada najistaknutijim predstavnicima naše pravne znanosti i posebne znanstvene discipline o upravi, kojoj je intenzivnom aktivnošću socio-fundamentalnog teorijskog i praktično-normativnog proučavanja, naročito u obradi samoupravnog društva, stvorio ugledno mjesto jedne značajne društvene znanosti u našem i stranom svijetu.

Profesor Pusić bio je omiljen nastavnik zbog jasnoće izlaganja i pristupa studentima. Kao gostujući (visiting) profesor i predavač djelovao je na najuglednijim sveučilištima diljem svijeta: Manchester, Berkley, Philadelphia, Chicago, Beč, Salzburg, Arnhem, New York, Tokio, Bandung, Swansea, Washington, Edinburgh, Los Angeles, Stanford, Amsterdam, Saarbrücken, Bergen, Tübingen, Padova, Kopenhagen.

Bio je ekspert Ujedinjenih naroda za socijalna pitanja u više navrata i savjetnik glavnog tajnika OUN za organizaciju tehničke pomoći u socijalnim službama 1964.-1965. Bio je član Izvršnog odbora 1956.-1960., potpredsjednik 1960.-1964. i predsjednik 1964.-1968. međunarodne organizacije International Council on Social Welfare. Također je bio i znanstveni član (fellow) Institute of Social Studies, Den Haag i znanstveni član (fellow) Center for Advanced Study in the Behavioral Sciences, Stanford, a kao pozvani znanstvenik (guest scholar) radio je 1981. godine na Woodrow Wilson Center for Scholars.

Od 1953. godine akademik Pusić objavio je 35 knjiga i preko 1300 znanstvenih, stručnih i preglednih članaka, prikaza i recenzija. Njegove radove, pisane na nekoliko jezika – engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom i španjolskom – objavili su mnogi svjetski poznati izdavači.

Akademik Pusić bio je znanstvenik širokih interesa. Tijekom svojeg dugog i sadržajnog radnog vijeka dijelio je hrvatske povijesne vjetrometine i dramatične društvene promjene, no u svim promjenama i u svim sustavima on je bio svjetionik razuma.

Eugen Pusić bio je otac istaknute hrvatske političarke Vesne Pusić i borca za ljudska prava Zorana Pusića, predsjednika upravnog odbora Documente te predsjednika Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP). Ovim putem želimo izraziti iskrenu sućut obitelji Pusić.

Posljednji ispraćaj akademika Eugena Pusića bit će u četvrtak, 23. rujna 2010. u 15.50 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj