hr | en

Documenta i SENSE organiziraju projekciju dokumentarnog filma “Udar na sjećanje / Damnatio Memoriae”, scenarista i redatelja Bogdana Žižića (trajanje filma – 60 min) u sklopu izložbe 

SPOMENICI NA NIŠANU – Zatiranje povijesti i sjećanja

Projekcija će se održati sutra, u četvrtak, 04. svibnja 2017. s početkom u 17.00 h, Galerija 4, Gliptoteka HAZU-a, Medvedgradska 2, Zagreb.

“Udar na sjećanje / Damnatio Memoriae”, dokumentarni je film o uništavanju povijesnih i kulturnih spomenika u Hrvatskoj u nedavnim devedesetim godinama prošlog stoljeća. Ovaj film na dokumentaran i dokumentiran način pokazuje i prokazuje sustavno i hotimično uništavanje povijesnog pamćenja na području Hrvatske, s posebnim naglaskog na devedeste godine 20. stoljeća. U tim godinama rata i poraća prema službenim podacima u Hrvatskoj je razoreno blizu 3000 povijesnih spomen – obilježja. Iako su mnoga od njih imala priznati status spomenika kulture, nikada nitko za takva djela nije procesuiran, a kamoli sankcioniran, što su ruštitelji mogli doživjeti samo kao poticaj.

Izložba Spomenici na nišanu se temelji na interaktivnom narativu Zatiranje historije i sjećanja http://www.heritage.sense-agency.com/bhs/ koji prikazuje kako su teški zločini nad kulturnim, historijskim i vjerskim naslijeđem, počinjeni tokom ratova 1990-tih u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, istraženi, rekonstruirani i procesuirani na Međunarodnom kaznenom sudu za bivsu Jugoslaviju u Haagu.

Uz spomenuti interaktivni narativ, postav izložbe kustosice Branke Benčić uključuje i dodatne elemente koji govori o tome kako su uništavani spomenici antifašističkog otpora te činjenice o stradavanju spomeničke i vjerske baštine koja nije procesuirana pred Haskim tribunalom.

Na postavu i u realizaciji izložbe sudjelovali su ugledni ratni fotografi s područja bivše Jugoslavije, brojne arhivske i muzejske institucije te ugledni medjunarodni eksperti za kulturnu baštinu Helen Walasek, Andras Riedlmayer i Colin Kaiser.

Od autorskih fotografija izdvajamo radove Nenada Gattina, Pave Urbana, Nenada Fabijanića, Milomira Kovačevića, Wadea Goddarda, Danila Krstanovića. Na izložbi se u dijelu Neprocesuirano prikazuje poetsko-eksperimentalni film “Spomenik”, autora Igora Grubića. Izložba je otvorena do 04. svibnja 2017., a postav se moze razgledati svaki dan od 13:00 do 19:00 h.

SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu 
Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

Fotografija u najavi / Nenad Gattin 
Ljubaznošću / Ingrid Gattin

Vojin Bakić (1915.-1992.), Spomenik pobjedi revolucije naroda Slavonije, 1958.-1968.

Spomenik pobjedi revolucije naroda Slavonije, među najznačajnijim je djelima spomeničke plastike Vojina Bakića, kipara čiji se opus svrstava u sam vrh hrvatske i europske modernističke skulpture. 

Gradnja Spomenika pobjedi trajala je 10 godina, a u trenutku postavljanja 1968., trideset metara visoka skulptura bila je najveća apstraktna skulptura na svijetu. 

Spomenik je 21. veljače 1992. nakon pet dana miniranja u potpunosti srušen. Prema svjedočenju očevidaca, spomenik su srušili pripadnici 123. brigade Hrvatske vojske. Danas su na njegovu mjestu vidljivi samo ostaci postolja.