hr

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske je donio presudu kojom je odbio žalbe trojice optuženika (Darko Kresojević, Đorđe Radujković, Stanko Tomić) i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Karlovcu. Time je postala pravomoćna presuda kojom su trojica optuženika proglašeni krivim za tri kaznena djela ubojstva i jedno kazneno djelo ubojstva u pokušaju. Svaki od trojice optuženika je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora 20 (dvadeset) godina. Optuženicima je suđeno u odsutnosti.

Trojica optuženika su osuđeni zbog ubojstva trojice policajaca i pokušaja ubojstva jednog policajca 1991. Zajedno s još trojicom muškaraca (od kojih su dvojica u drugom postupku već pravomoćno osuđeni) sakrili su se i sačekali policajce na kontrolnoj točki gdje policija obavlja kontrolu sigurnosti prometa.  Iz zasjede su otvorili vatru iz automatskog i poluautomatskog oružja na pristiglu policijsku patrolu. Od mnogostrukih ozljeda trojica policajaca su odmah umrli. Jedan policajac je zadobio teške tjelesne ozljede i stjecajem okolnosti ostao živ.

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske smatra da će jedinstvena kazna zatvora 20 godina na koju je osuđen svaki od optuženika ispuniti svrhu kažnjavanja. Blaža kazna ne bi ispunila svrhu kažnjavanja niti bi u dostatnoj mjeri izrazila adekvatnu društvenu osudu. S obzirom na to da je optuženicima suđeno u odsutnosti prvostupanjski sud nije bio u mogućnosti saznati osobne okolnosti za svakog od optuženika, a koje bi mogle biti od utjecaja u smislu olakotnih okolnosti. Pravilno je prvostupanjski sud kao otegotne okolnosti cijenio težinu djela i prouzročene posljedice. Pri počinjenu djela koristilo se ubojito automatsko i poluautomatsko oružje kojim je ispaljen velik broj streljiva. To upućuje na ustrajnost u počinjenju kaznenog djela. Riječ je o kaznenim djelima počinjenim od strane skupine koja je organizirano dočekala u zasjedi pripadnike policije. Djela su počinjena netom prije nego li su započeli oružani sukobi. Svojim postupanjem optuženici su dijelom doprinijeli i pogoršanju nacionalnih odnosa na tom području, a dijelom uzrokovali i sukobe na nacionalnoj razini koji su uslijedili.

Ova kazna će i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje su optuženici prouzrokovali žrtvama.

Protiv ove presude Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske dopuštena je žalba o kojoj u trećem stupnju odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske.

 


 

Projekt ,,Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?” je podržan sa € 150.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova