hr | en

U srijedu 29. svibnja, udruga “Žene u Domovinskom ratu – Zadar” organizirala je javnu tribinu Civilne žrtve rata. Tribina je održana u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, a posjetili/e su je brojni/e građani/ke Zadra, civilne žrtve, branitelji, novinari…

Na tribinu su govorile su Emina Bužinkić i Darija Marić iz Documente, te Ljubica Krcić iz Udruge civilnih stradalnika Zadarske županije. Svoje je iskustvo na tribini podijelio i Hrvoje Vrkić, civilni stradalnik koji je stradao u djetinjstvu zajedno za sestrom i ocem te majkom koja je preminula. Pozvani su bili i predstavnici Ministarstva pravosuđa i Županijskog suda u Zadru, no nisu sudjelovali
na tribini.

Hrvoje Vrkić, danas 28-godišnjak, jedan je od više od 1.000 stradale djece i mladih tijekom Domovinskog rata. Ljubica Krcić iz Udruge civilnih stradalnika ukazala je na visoke brojke stradalnika, ali na neadekvatne tretmane dodjele socijalnih prava i obeštećenja civilnih žrtava rata.

Emina Bužinkić, ukazala je na razne poteškoće civilnih žrtava rata u ostvarivanju socijalnih prava i prava na obeštećenje, te predstavila ukratko rezultate istraživanja potreba civilnih žrtava rata te predstavila publikaciju Prava civilnih žrtava rata koju je Documenta objavila krajem ožujka.

Darija Marić pozvala je na suradnju prisutne iz Zadra i okolice kroz snimanje osobnih sjećanja na rat kao doprinosu saznavanja činjenica o ratu. Predstavnice Documente predstavile su ukratko i rad na drugim područjima, poput dokumentiranja ljudskih gubitaka i praćenja suđenja za ratne zločine.