hr

Prije sedam godina, u petak 27. 2. 2015., na Moskovoreckom mostu nadomak Kremlja s nekoliko je hitaca u leđa oko 23.30 sati ubijen Boris Jefimovič Njemcov. Karijeru je započeo kao fizičar, no nakon černobilske katastrofe ga je otpor izgradnji nove nuklearne elektrane u rodnom Sočiju odveo u politiku. Imenovan je guvernerom regije Nižnji Novgorod 1991.; u ožujku 1997. postaje prvi zamjenik premijera u vladi Sergeja Kirijenka, a da nije bilo financijske krize 1998. i pada vlade u kojoj je služio, vjeruje se da je na idućim izborima mogao postati i predsjednik. Od tada politički nastavlja djelovati isključivo u opoziciji, no s istim naglaskom na reformama u pravcu vladavine prava, većih sloboda, ljudskih prava, transparentnosti i borbe protiv korupcije kao i kad je obnašao službene funkcije, pri čemu se aktivizma nije odrekao ni dok je bio na poziciji: godine 1996. predsjedniku Jeljcinu je predao peticiju s milijun potpisa protiv prvog rata u Čečeniji.

Njemcov je bio među istaknutim protivnicima agresije protiv Ukrajine nakon 2014. Kad je ubijen, istraživao je ulogu Putina i Rusije u tom ratu. Iduće večeri policija je sve njegove dokumente, papirnate i elektroničke, konfiscirala iz njegovog stana.

Što se direktnih počinitelja tiče, oni su izvedeni pred pravdu, no tko je naručio ubojstvo od osuđene petorice još uvijek nije razjašnjeno. Na dan 1. ožujka 2015., umjesto Proljetnog marša protiv agresije na Ukrajinu, ljudi su se u Moskvi okupili da komemoriraju ubojstvo jednog od organizatora tog marša – Njemcova.