hr | en

PRIOPĆENJE U POVODU ODLUKE O IMENOVANJU BRANIMIRA GLAVAŠA ZA ČLANA ODBORA ZA LJUDSKA PRAVA I PRAVA NACIONALNIH MANJINA

Na svojoj sjednici 19. veljače, 2008.  Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskog sabora jednoglasno je usvojio prijedlog zastupnika stranke HDSSB, čiji je predsjednik Branimir Glavaš, da se Branimira Glavaša izabere u saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Prema javnosti dostupnim informacijama, nitko od zastupnika i zastupnica u Odboru za izbor i imenovanja, kojim predsjedava Nevenka Majdenić (HDZ), u sastavu Zdravko Ronko (SDP), Željka Antunović (SDP), Marin Brkarić (IDS), Miljenko Dorić (HNS), Zdenko Franić (SDP), Ratko Gajica (SDSS), Anton Mance (HDZ), Krunoslav Markovinović (HDZ), Nazif Memedi (nezavisni), Zvonimir Puljić (HDZ), Nenad Stazić (SDP) i Ivan Vučić (HDZ) nije se usprotivio prijedlogu! 

Branimira Glavaša optužba tereti za najteže ratne zločine protiv civila, što konkretno znači za ubojstva i/ili mučenja 15 ljudi.  Njega se, dakako, ne može tretirati kao krivca za te zločine dok sud o tome ne donese pravomoćnu presudu. Međutim, osobu protiv koje se vodi kazneni postupak, a koja se dosad ni po čemu nije istaknula brigom za ljudska prava samo se uz krajnji cinizam može smatrati pogodnom upravo za ovaj saborski odbor. Razina političke neodgovornosti i ljudske neosjetljivosti koju su takvom odlukom iskazali zastupnici i zastupnice pokazuje da spomenuti nisu dorasli poslu koji bi trebali obavljati. Ova sramotna odluka, osim što ih osobno kompromitira, kompromitira i instituciju Hrvatskog sabora te dovodi u pitanje sposobnost Republike Hrvatske da u okviru institucija sustava štiti ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Zbog svega gore navedenog, smatramo da su  članovi i članice Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove loš izbor na tu dužnost i da trebaju podnijeti ostavke!

Glavaševom odlukom da ne prihvati prijedlog svoje stranke i da se ne kandidira za člana saborskog Odbora za ljudska prava otklonjeno je pitanje kakvu bi u ovom slučaju odluku donio Sabor, te smo za sada pošteđeni daljnjeg urušavanja sustava demokratskih vrijednosti i načela od strane onih koji su izabrani da ih štite. To međutim ne poništava sramotnost samog prijedloga, ako Sabor na njega ne bude primjereno reagirao.

B.a.B.e., Zagreb
Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, Osijek
Centar za mirovne studije, Zagreb
Centar za podršku i razvoj civilnog društva ”Delfin”, Pakrac
Centar za zdravo odrastanje, Mali Lošinj
Centar za žene žrtve rata ROSA, Zagreb
CESI, Zagreb
Dalmatinski odbor solidarnosti, Split
Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Zagreb
Domine, Split
GONG, Zagreb
Građanski odbor za ljudska prava, Zagreb
Mirovna grupa Oaza, Beli Manastir
Udruga Brod – grupa za ženska ljudska prava, Slavonski Brod
ZaMir, Zagreb
Ženska infoteka, Zagreb
Ženska mreža Hrvatske, Zagreb