hr | en

U ponedjeljak, 6. Listopada 2014. započeo je u Zagrebu godišnji sastanak europskih rehabilitacijskih centara koji se bave rehabilitacijom žrtava mučenja (sukladno Konvenciji UN protiv mučenja i svakog degradirajućeg ponašanja) u organizaciji International Rehabilitation Council for Torture Victims (IRCT) iz Kopenhagena, Danska i Rehabilitacijskog centra za stres i traumu iz Zagreba.

Skup je otvorila Valentina Zeljak Božović, predsjednica RCT Zagreb. Pučka pravobraniteljica Lora Vidović govorila je o djelovanju ureda, ljudskim pravima i Nacionalnom preventivnom mehanizmu. Generalni tajnik IRCT iz Kopenhagena Victor Madrigal Borloz (mreže od preko 140 nevladinih organizacija – rehabilitacijskih centara) govorio je o djelovanju mreže, obavezama država prema žrtvama mučenja i budućoj strategiji u svrhu podrške centrima diljem svijeta.

Ovaj susret posvećen je aktualnim temama vezanim uz rehabilitaciju žrtava mučenja u Europi, a u cilju skretanja pozornosti javnosti i Vlade te njihove obveze pružanja usluga rehabilitacije, ostvarivanja drugih prava žrtvama i financiranja ovih aktivnosti. Susret će završiti raspravom o izazovima rehabilitacije seksualno zlostavljanih osoba u kontekstu ratova na Zapadnom Balkanu.

Iako je Republika Hrvatska ocijenjena, od drugih zemalja EU, kao zemlja koja može pružiti potrebnu zaštitu žrtvama mučenja, svjedoci smo kako civilne žrtve mučenja i žrtve krupnih kršenja ljudskih prava iz Domovinskog rata u pravilu nisu ostvarile rehabilitaciju i obeštećenje, a inicijative za njihovu zaštitu sporo se ostvaruju.

Republika Hrvatska se, osim sa spomenutim potrebama ratom stradalih osoba/ skupina, suočava i s dolaskom tražitelja azila – žrtvama mučenja iz drugih dijelova svijeta.

Ulaskom u Europsku Uniju mogućnosti djelovanja RCT Zagreb se proširuju, te u ovom području možemo znatno doprinijeti našoj zemlji, ali i regionalno. Stoga je ovaj sastanak dragocjen poticaj u obavezi zaštite i rehabilitacije žrtava mučenja kao iznimno ranjive skupine i suradnje civilnog i vladinog sektora.

Rehabilitacijski centar za stres i traumu Zagreb