hr | en

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u nedjelju, 26. siječnja, u 12 sati, Antifašistička liga Republike Hrvatske organizira okupljanje pod nazivom ‘U njihovo ime’ na Trga žrtava fašizma u Zagrebu. Program će voditi glumica Anja Matković, a okupljenima će se obratiti Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige RH.

Okupljanjem na Trgu žrtava fašizma i simboličnim polaganjem 75 karanfila na mjestima terora i patnje na tom Trgu i okolici bit će iskazana počast svim žrtvama nacional-socijalističke Njemačke i njenih saveznika.

Podsjetimo, 27. siječnja, navršava se 75. godišnjica oslobođenja zatvorenika logora Auschwitz, zloglasnog stratišta u sustavu nacional-socijalističke industrije smrti. Od 2005. godine odlukom Ujedinjenih naroda 27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Holokaust je osmislila vrhuška njemačkog nacional-socijalističkog režima, no u njegovoj provedbi sudjelovali su mnogi pojedinci i skupine širom Europe. Svoje najmračnije oživotvorenje plan uništenja židovskog naroda pokazao se kroz sustav logora smrti na teritoriju okupirane Poljske u kojima su pobijeni milijuni ljudi, prisilno dovedeni iz svojih domova širom Europe.

Kako stoji u pozivu Antifašističke lige RH: ‘Podržavamo odluku o izgradnji spomenika žrtvama u Zagrebu, no predloženo ime spomenika smatramo neprikladnim. U okolnostima aktivne politike zaborava žrtava ustaškog terora i falsificiranja povijesti, važno je naglasiti da se Holokaust nije događao negdje daleko od naše zemlje i naše odgovornosti. Ne smijemo zaboraviti da je nasilje i zločine nad drugačijima provodio ustaški režim, u ovom gradu i u ovoj zemlji. Tijekom posljednja tri desetljeća mnogi tragovi sjećanja na žrtve fašizma na prostoru grada Zagreba i Republike Hrvatske uklonjeni su iz javnog prostora ili je njihova simbolika javnosti nepoznata. Umjesto politike zaborava neugodnih epizoda iz vlastite prošlosti i isključivog njegovanja predstava o herojstvu i žrtvi vlastite nacije, kritičko suočavanje s prošlošću smatramo elementarnim preduvjetom izgradnje demokratskog i pluralističkog društva. Stoga želimo da budući zagrebački spomenik žrtvama Holokausta prije svega podsjeća na žrtve i zločin u lokalnom kontekstu, bez skrivanja odgovornosti lokalnih aktera iza nadnacionalne dimenzije zločina.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću