hr | en

Nestale osobe jedna su od najbolnijih i najdugotrajnijih posljedica rata na području Republike Hrvatske i područja bivše Jugoslavije. Ratna zbivanja su rezultirala tisućama nestalih, a pitanje nestalih i nasilno odvedenih osoba i danas je najaktualnije humanitarno pitanje ratnih posljedica.

Naporima nadležnih tijela Republike Hrvatske do danas je riješena sudbina preko 80% evidentiranih nestalih osoba. Međutim, iako je od završetka svih ratnih zbivanja u Republici Hrvatskoj prošlo 17 godina, još je uvijek nepoznata sudbina 1761 nestalih osoba.

Na inicijativu i u organizaciji Ministarstva branitelja, a uz potporu Općine Negoslavci, u utorak 26. lipnja 2012. godine, održana je tribina posvećena nestalim osobama u Domovinskom ratu. Prisutnim mještanima obratili su se ministar branitelja gospodin Predrag Matić, saborski zastupnici iz reda SDSS-a, prof. dr. Milorad Pupovac i gospodin Vojislav Stanimirović te načelnik Općine Negoslavci gospodin Dušan Jeckov.

Tribina je započela potresnim javnim svjedočenjem predstavnika Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja te Udruženje srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih, nasilno odvedenih i invalidnih osoba „Protiv zaborava“, o osobnim tragedijama njihovih obitelji vezanim uz nestanak njihovih najbližih.

Nakon prezentacije o aktivnostima i rezultatima Uprave za zatočene i nestale, potporu procesu traženja dali su protojerej Živanić i monsinjor Pranjić, koji su u duhu izjave s nedavnog susreta zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića s patrijarhom Srpske pravoslavne Crkve Irenejom, apelirali na sve koji mogu pomoći u pronalasku nestalih da to i učine. Mještanima Negoslavaca je upućen otvoreni poziv svih sudionika s jednoznačnom porukom: da svojim saznanjima pridonesu pronalasku svih nestalih osoba, neovisno o njihovu podrijetlu, narodnosti, vjeroispovijesti ili bilo kojoj drugoj pripadnosti.

Skup u Negoslavcima protekao je u ozračju razumijevanja i potpore procesu traženja nestalih, a ovo je tek prva u nizu od ovakvih tribina koje će uslijediti na cijelom području Republike Hrvatske s istim ciljem i namjerom.

U dosadašnjem rješavanju sudbine nestalih osoba ključnu su ulogu imale informacije prikupljene iz svih raspoloživih izvora – od samih građana i udruga, nadležnih tijela Republike Hrvatske, nadležnih tijela drugih država i međunarodnih organizacija. Nažalost, s protokom vremena broj i pouzdanost informacija se smanjuje.

Rješavanjem pitanja nestalih ponajprije se ostvaruje pravo članova obitelji da znaju istinu o sudbini svojih najbližih. Ujedno, pitanje nestalih osoba tijesno je povezano s nizom drugih prioritetnih pitanja u Republici Hrvatskoj, od povratka prognanika i izbjeglica, uspostave suživota kao preduvjeta normalizacije života na ranije okupiranim područjima i u cjelini, pravima stradalnika, obnovom, ali i dokazivanjem počinjenih ratnih zločina i kaznenim progonom počinitelja. Ovo je pitanje, također, preduvjet daljnoj normalizaciji i unaprjeđenju odnosa sa susjednim državama.

Članovi obitelji nestalih osoba, nakon teških i neizvjesnih godina iščekivanja, imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najbližih, a naša je zajednička obveza pomoći im.

Pozivamo sve koji svojim informacijama mogu pomoći u rasvjetljavanju sudbine nestalih osoba i pronalasku mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica, da s punim povjerenjem podijele te informacije s Upravom za zatočene i nestale. Više informacija potražite u letku Ministarstva branitelja, u prilogu.