hr | en

TV spot Inicijative Svi mi za Hrvatsku svih nas premijerno će biti predstavljen javnosti u petak, 04. srpnja 2014., Klub Hrvatskog novinarskog društva, Perkovčeva 2 s početkom u 11.00 h.

Na predstavljanju će govorili Branko Lustig, preživjeli koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen, Alya Al-Ogaili, strankinja u Hrvatskoj, Vesna Teršelič, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Milana Romić, Kuća ljudskih prava, Eugen Jakovčić, koordinator kampanje Svi mi za Hrvatsku svih nas i Marina Škrabalo, GONG.

TV spota unutar kojeg međunacionalnu (ne)toleranciju redatelj Andrej Korovljev, grafički dizajn Barbara Blasin, prikazuje kroz igru djece različitih nacionalnosti tijekom jedne nogometne utakmice na školskom igralištu, ima za cilj prije svega upozoriti javnost na neprihvatljive pojave mržnje i netrpeljivosti spram pripadnika etničkih, vjerskih i jezičnih manjina. Ksenofobni stavovi prema Srbima i Romima dio su naše svakodnevnice.

TV spot je realiziran u suradnji s polaznicima dječjeg dramskog studija Zagrebačkog kazališta mladih. Pablo Biluš, Matija Tin Klarin, Roko Marinković, Grgur Knežević, Jan Rešetnik, David Milanović, Antun Antolović, David Ćuk Kralj, Roko Pejovski, Matko Jakovljević, Filip Sebastian Nikolić i Erduan Huseini, djeca glumci, sudionici TV spota kao i njihovi roditelji bili su neizostavni dio projekta.

Inicijativa Svi mi za Hrvatsku svih nas okuplja veliki broj građanskih inicijativa i organizacije iz svih dijelova Hrvatske koje se ustrajno zalažu za poštivanje prava svakog čovjeka i svake društvene skupine s naglaskom na promociju prava nacionalnih manjina u RH-a.

Inicijativa je pokrenuta 9. studenoga 2013., na dan kada smo, sjećajući se protužidovske Kristalne noći iz studenog 1938. godine, obilježili Međunarodni dan borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije.

S obzirom na događaje koji se zadnjih nekoliko mjeseci odvijaju u hrvatskom javnom prostoru, počev od antićirilične histerije, amenovanja referenduma usmjerenog na suzbijanje prava jedne druge manjine, slavljenja ratnih zločinaca, … obilježavanje spomenutog dana preraslo je iz pukog simboličkog sjećanje i postalo dio naših svakodnevnih napora u izgradnje bolje i toleratnije Hrvatske.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću