hr | en

Vijeće Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem suca Vladimira Živaljića izreklo je nepravomoćne zatvorske kazne trojici bivših vojnih policajaca za zločine nad ratnim zarobljenicima u slučaju Lora 2. Za zločine koji uključuju ponižavanje, fizičko, psihičko  i seksualno zlostavljanje, mučenje i tjelesno kažnjavanje 37 zatočenih ratnih zarobljenika, od kojih su trojica od posljedica ozljeda preminula, Tonči Vrkić, tadašnji zamjenik zapovjednika Vojno istražnog centra u sastavu 72. bojne Vojne policije Hratske vojske, osuđen je na 6 (šest) godina zatvora dok su opt. Ante Gudić i opt. Anđelko Botić, temore criminis zatvorski čuvari, dobili četverogodišnja zatvorske kazne.

Trojici optuženika ovo je druga osuda za zločine u vojnom zatvoru Lora. U veljači 2007. Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je Tonči Vrkić za zločine nad civilima, u slučaju Lora 1, osuđen na osam godina dok su Ante Gudić i Anđelko Botić osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od 6 godina.

S obzirom na pravosnažnu osuđujuću presudu u slučaju Lora 1, opt. Tončiju Vrkiću izrečena je objedinjena zatvorska kaznu od deset godina dok je Anti Gudiću i Anđelku Botiću jedinstvena zatvorska kazna odmjerena u trajanju od po osam godina zatvora.

Objedinjeni postupak za Loru 1 i Loru 2 protiv petorice optuženika otpočeo je u jesen prošle godine. Potom je razdvojen postupak protiv Botića, Vrkića i Gudića koji su danas nepravomoćno osuđeni, dok se bivšem zapovjedniku Vojno-istražnog centra Lora Tomislavu Duiću i zatvorskom čuvaru Emiliju Bunguru sudi u drugom odvojenom postupku.