hr | en

Zagreb, 15. listopada 2015. – Na današnjoj tribini u Kući ljudskih prava Zagreb govorilo se o perspektivama neprofitnog lokalnog radija u Hrvatskoj. Na tribini su govorili Mirjana Rakić, Vijeće za elektroničke medije, Milan Živković, Ministarstvo kulture RH, Saša Leković, Hrvatsko novinarsko društvo, Sanja Sarnavka, B.a.b.e. i Ilko Čulić, Radio 808. 

Predsjednica Vijeća za elektroničke medije (VEM) Mirjana Rakić je na tribini istaknula da će analiza medijskog radijskog tržišta biti gotova za nekoliko dana, te da će uskoro biti poznato hoće li Hrvatska regulatorna mreža za mrežne djelatnosti (HAKOM) imati još radijskih frekvencija za dodjelu i uporabu koncesionarima.

Mirjana Rakić je na tribini u održanoj Kući ljudskih prava odgovorila i na navode organizatora  tribine o navodno spornom natječaju i kontroverznim odlukama VEM-a koji je krajem rujna dodijelilo radijsku koncesiju na području Grada Zagreba Udruzi Radio Marija, a nije prihvatilo ponudu Kuće ljudskih prava koja se za koncesiju prijavila u partnerstvu sa Srpskim narodnim vijećem i Radiom 808. 

Odbacila je i sve navode da je Kuća ljudskih prava trebala imati prednost pri dodjele koncesije kao neprofitni lokalni radio namijenjen mladima, etničkim i rodnim manjinama te orijentiran na praćenje aktivnosti alternativnih političkih, društvenih i kulturnih organizacija. 

Prema njezinim riječima, Vijeće za elektroničke medije donijelo je odluku na temelju ponuda, ali i u okvirima svojih nadležnosti te je, kako je naglasila, odbila voditi razgovor o kompetentnosti članova Vijeća  za elektroničke medije koji su većinom glasova dali prednost Udruzi Radio Marija. 

Savjetnik za medije pri Ministarstvu kulture Milan F. Živković istaknuo je da zajedničko dobro radiofrekvencijskog spektra koji je Hrvatskoj na raspolaganju nije beskonačno, ali ukazao je i na očite nedostatke tzv. koncesijskog modela kojim se nekim medijima dodjeljuje više frekvencija iako pojedini radiji koriste samo neke od njih.  

Zbog toga, naglasio je Živković, potrebno je napraviti inventuru svih FM frekvencija i napraviti plan dodjele neiskorištenih prema kriteriju javnog interesa, odnosno načelu da atraktivnije frekvencije mogu koristiti oni ponuditelji koji mu udovoljavaju u većoj mjeri. Najavio je i mogućnost ostvarivanja projekta komunalnih javnih radija u vlasništvu lokalne samouprave koji bi bili u značajnom dijelu bili sufinancirani od države.

Ilko Čulić s Radija 808 je istaknuo da tribina nije bila oranizirana da bi se, kako je naglasio, ‘rušila’ Radio Marija, ali da se toj udruzi trebala dodijeliti nacionalna koncesija budući da taj radio ima programe u četiri hrvatska grada. Na taj način oslobodila bi se radijska koncesija za područje grada Zagreba za neprofitni lokalni radio alternativnih organizacija i etničkih manjina.

Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. istaknula je da je nedobivanje radijske koncesije Kuće ljudskih prava nastalo, prema njezinim rječima, u čudnim okolnostima te da je Ministarstvo kulture odugovlačenjem u izradi medijske strategije  propustilo priliku za osiguranje odgovarajuće medijske platforme alternativnih organizacija.

Prema podacima Ministarstva kulture i Agencije za elektroničke medije s koncesijama neprofitnog radija u Hrvatskoj trenutno djeluju samo 3 studentska radija, 5 katoličkih od kojih jedan s nacionalnom koncesijom,  te 1 posvećen temama zdravlja i 1 posvećen temama osoba s invaliditetom.

Zadnji natječaj za koncesiju na području grada Zagreba je objavljen 22. srpnja 2015., a na njega su se javila dva neprofitna ponuditelja – Udruga Radio Marija i Kuća ljudskih prava. Vijeće za elektroničke medije 29. rujna 2015. dodijelilo je koncesiju Udruzi Radio Marija na vrijeme od 14 godina za obavljanje djelatnosti pružanja medijske usluge radija na području grada Zagreba. Sam natječaj kao i niz kontroverznih odluka Vijeća za elektroničke medije, uz evidentno kršenje procedura, otvorile su niz pitanja u vezi budućih koncesija unutar neprofitnog radio etera.

Podsjećamo kako se Kuća ljudskih prava na natječaj za spomenutu lokalnu radio koncesiju prijavila u partnerstvu sa Srpskim narodnim vijećem i Radiom 808 želeći prije svega radio eter ispuniti sadržajima koji su namijenjeni mladima, etničkim i rodnim manjinama kao i praćenju aktivnosti alternativnih političkih, društvenih i kulturnih organizacija.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

Korišten izvještaj HINE