hr

U sklopu projekta „Kako se nositi s popularnim mitovima? Radom s mladima protiv dezinformacija i iskrivljavanja povijesnih činjenica” Documenta je sa svojim partnerima organizirala trening za nastavnike i osobe koje rade s mladima. Trening je održan od 9. do 14. rujna u Temišvaru u Rumunjskoj, a okupio je 26 nastavnika i osoba koje rade s mladima iz Hrvatske, Rumunjske, Španjolske, Srbije i Grčke.

U Temišvaru smo predstavili edukativne videe „Kako se nositi s popularnim mitovima?“ izrađene u sklopu projekta. Radeći u međunarodnim grupama, nastavnici i osobe koje rade s mladima osmislili su metode kako koristiti videe u svom radu.

Tijekom treninga predstavili smo i priručnik kreiran u sklopu projekta koji prikuplja 10 mitova iz različitih europskih zemalja i dekonstruira ih te predlaže metode i alate za obrađivane kontroverznih tema u radu s mladima. Nakon što su podijelili svoje najbolje prakse i razmijenili perspektive iz formalnog i neformalnog obrazovanja, sudionici su osmislili dodatne metode o tome kako se nositi s mitovima i povijesnim iskrivljavanjima.

Kako bi bolje razumjeli lokalnu povijest, naši domaćini iz Institutul Intercultural Timisoara poveli su sudionike na obilazak Temišvara koji je uključivao i posjet Muzeju revolucije. U sklopu treninga, 13. rujna organizirali smo i javnu prezentaciju projekta i njegovih rezultata za lokalne nastavnike i osobe koje rade s mladima iz Temišvara.

Projekt je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Erasmus+.