hr

Donosimo osvrt koji je pripremila naša istraživačica Tia Glavočić o razlozima i odnosu rastućeg povijesnog revizionizma i ulozi Republike Hrvatske.

”Raspadom Jugoslavije i nastankom Republike Hrvatske kao samostalne države, nesuočavanje s prošlošću proizvelo je ideološku zbrku i selektivnu interpretaciju povijesti. Zlouporaba povijesnih činjenica od strane političara s jasnim ciljem promicanja vlastite političke agende bez osjećaja odgovornosti za povijesnu istinu dovela je do širenja velike količine potpuno ili djelomično netočnih informacija u medijskom prostoru o povijesnim događajima, akterima i procesima. Odgovornost za ovaj neuspjeh prvenstveno bi se mogla pripisati državi i njenim institucijama, jer država ima moć poučavanja i ispravljanja kroz svoj obrazovni, zakonodavni i pravosudni sustav, ali odgovornost snose i političari, mediji i akademska zajednica.

Povijesni revizionizam postaje posebno problematičan kada ga promoviraju državne institucije. Država posjeduje legitimitet i autoritet, što daje važnost idejama koje promiču njezini predstavnici i institucije.”

Cijeli članak moguće je pročitati ovdje:

(ENG) https://kosovotwopointzero.com/en/the-croatian-state-tolerates-and-abets-historical-revisionism/

(B/H/S): https://kosovotwopointzero.com/sr/drzava-hrvatska-tolerira-i-potice-povijesni-revizionizam/