hr | en

U sklopu svog službenog posjeta Republici Hrvatskoj Lord Tom McNally, državni ministar u Ministarstvu pravosuđa Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, ovoga utorka, 21. veljače 2012. sastao se u Sisku s predstavnicama civilnih žrtava rata s područja sisačko moslovačke županije.

Sastanak, organiziran zajedničkim naporima Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i predstavništva UNHCR-a u Republici Hrvatskoj, je imao za cilj još jednom istaknuti nužnost sveobuhvatnog obeštećenja civilnih žrtava rata, kako civilnih invalida tako i članova obitelji čiji su najbliži poginuli ili nestali tijekom ratnih događanja.

Tijekom sastanka, u kratkim i emotivnim svjedočenjima, majke, supruge i kćeri tragično stradalih i nestalih ; Vjera Solar (majka ubijene Ljubice Solar, Sisak, 18.09.1991.g), Jasna Borojević (supruga ubijenog Steve Borojevića, Sisak, 06.09.1991.g) , Milja Bojinović (majka ubijene Željke Bojinović, selo Trnjani kod Siska, 22.08.1991.g), Đurđa Gmaz (majka ubijene Zrinke Gmaz, obala Kupe kod Stare  Drenčine, 16.07.1991.g) i Marica Katić (kćer nestalih Kate i Nikole Dumbovića, selo Gora kod Petrinje, 25.12.1991.g) još jednom su  podsjetile britanskog ministra na svu težinu problema s kojim se pri ostvarenju svojih prava suočavaju civilne žrtve rata u RH-a.

U ime Documente, Milena Čalić Jelić i Eugen Jakovčić, kao članovi tima koji istraživanjem potreba civilnih žrtava rata u RH zagovara ostvarivanje prava istih, istaknuli su potrebu donošenja odluke kojom se RH odriče naplate parničnih troškova od svih tužitelja koji nisu uspjeli sa zahtjevima  za naknadom štete zbog smrti bliske osobe.

Tijekom susreta britanskog ministra s civilnim žrtvama rata istaknuta je važnost donošenja Nacionalnog programa  i Zakona o osnivanju fonda za obeštećenje svih žrtvava rata kojim bi se naknade štete uredile u skladu  s Temeljnim načelima i smjernicama o pravu na pravni lijek i reparaciju za žrtve teških kršenja međunarodnih ljudskih prava i ozbiljnih povreda međunarodnog humanitarnog prava UN-a.