hr | en

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba organizirali su okrugli stol pod nazivom SUOČAVANJE S UZROCIMA I POSLJEDICAMA RATOVA DEVEDESETIH – RAT U HRVATSKOJ.

Na skupu koji je organiziran u beogradskom Medija centru, 24. lipnja 2015., govorili su Ivan Grujić, predsjednik Komisije za zatočene i nestale – Ministarstvo branitelja, Veljko Odalović, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, dr. Predrag Marković, znanstveni savjetnik na Institutu za savremenu istoriju u Beogradu, dr. Jovo Bakić, docent na Filozofskom fakultet u Beogradu, dr. sc. Hrvoje Klasić, docent na Filozofskom fakultet u Zagrebu, Vesna Teršelič, voditeljica Documente, Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava iz Zagreba, Ivka Trajković, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske.

Moderator skupa je bio Dragan Pjevač, predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih.

Neke od tema skupa bile su / uzroci, politički i pravni karakter rata u Hrvatskoj, pozicija i uloga Srba u Hrvatskoj u tom ratu, različite interpretacije i viđenja  početka, trajanja i završetka rata u Hrvatskoj, doprinos međunarodnih faktora, zanemarivanje posljedica rata i odnos prema počinjenim zločinima; akcije Bljesak i Oluja, obilježavanje i poruke; suđenja u Hrvatskoj i Srbiji za ratne zločine; odnos vlasti  prema žrtvama i obiteljima žrtava- različito tretiranje “naših i njihovih” žrtava; broj stradalih, važnost utvrđivanja njihovog broja, mape stradanja; rješenje pitanja nestalih osoba.

U nastavku donosimo sadržaj pozivnog pisma kojeg su organizatori odaslali sudionicima skupa i javnosti /

“Namjera organizatora je da okupi povjesničare, sociologe, političke analitičare iz Srbije i Hrvatske, kao i  predstavnike vlasti – komisiju za nestale osobe i tužiteljstva iz Srbije i Hrvatske, predstavnike međunarodne zajednice, predstavnike udruženja i članove obitelji žrtava, kao i predstavnike drugih  vladinih i nevladinih organizacija.

Naš cilj je da ukažemo javnosti na posljedice ratova, nepravdu koja je nanijeta obiteljima nestalih i ubijenih, na  potrebu solidarnosti sa žrtvama i važnosti da  žrtve dobiju satisfakciju.

Osuda zločina koji su počinili pripadnici našeg naroda drugima i osuda zločina koji su drugi počinili našem narodu jedan je od naših ciljeva.

Jednostrana interpretacija prošlosti, neprocesuiranje i sakrivanje počinitelja zločina, manipulacija brojem žrtava, sakrivanje podataka o nestalima, izbjegavanje reparacije žrtvama, dovodi do minimaliziranja žrtve.

Organizacije iz Srbije i Hrvatske koje predstavljaju žrtve žele ukazati, vlastima i javnosti, na probleme nestalih i poginulih osoba u proteklim ratovima, kao i na važnost uvažavanja mišljenja “druge strane” i suočavanja sa različitim interpretacijama onoga što se dogodilo u proteklim ratovima.

Sve inicijative nevladinih organizacija za suočenje sa prošlošću razbijaju se na interesima onih koji svojim glasačima govore samo o vlastitim žrtvama. Političari se javno deklariraju kako ravnopravno tretiraju sve žrtve, ali u praksi to nije tako.

Želja organizatora je da pošalje poruka o miru, oprostu i pomirenju među narodima”

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije