hr | en

Documenta – Centra za suočavanje s prošlošću, u utorak 23. travnja od 11.00 do 13.00 sati, u Kući ljudskih prava Zagreb, Selska cesta 112 c, organizira razgovor na temu, Suočavanje s prošlošću nekad i sad. Do kuda smo stigli, a što je pred nama? a povodom objave publikacije Rad na suočavanju s prošlošću – Priručnik za organizacije civilnoga društva.

O preprekama koje stoje na putu mirovnom radu danas, dijalogu o naslijeđu rata i u tom kontekstu ulozi političkih institucija u Hrvatskoj i regiji kao i o uspostavi tranzicijske pravde te pamćenju žrtava i ostvarivanju prava mladih generacija na učenje povijesti utemeljene na činjenicama, teme su o kojima će tijekom skupa govoriti, Žarko Puhovski, profesor političke filozofije, Katarina Kruhonja, mirovna aktivistkinja, Gordan Bosanac, Centar za mirovne studije, Mirjana Bilopavlović, Delfin Pakrac i Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Raspravu će moderirati Emina Bužinkić, urednica Priručnika i programska koordinatorica Documente.

Priručnik je namijenjen organizacijama i pojedincima/kama koji/e žele doprinijeti suočavanju s prošlošću u svojim sredinama i to kroz organiziranje rasprava, javnih događanja, sudjelovanja u istraživačkim te zagovaračkim aktivnostima. Svrha je Priručnika predstaviti metode rada na suočavanju s prošlošću iz perspektiva ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, povijesnog sjećanja te psihološke perspektive – jer je ratna trauma prepreka u osobnom razvoju pojedinca/ke kao i u razvoju zajednice i društva općenito.

Autori/autorice metodologijskih tekstova su istraživači/ce Documente te stručni suradnici/e iz drugih organizacija i institucija. U svakom od poglavlja u priručniku izdvojeni su primjeri iz prakse.