hr | en

Osijek, Zagreb, 27. siječnja 2014. – Dvotjedni izvještaj o suđenjima za ratne zločine

Sudski postupci zbog zločina u kninskim zatvorima / U Kninu je postojalo nekoliko lokacija na kojima su bili zatočeni civili ili ratni zarobljenici. Jedno od mjesta zatočenja bio je i Okružni zatvor, uspostavljen u prostoru stare bolnice. Zbog zlostavljanja zatočenih civila ili ratnih zarobljenika u kninskim zatvorima, prema nama dostupnoj dokumentaciji, hrvatsko je pravosuđe procesuiralo više osoba, uglavnom u odsutnosti. Haaški sud osudio je, između ostalog i za ubojstva, zatvaranja i mučenja Milana Martića, koji je od siječnja 1991. do kolovoza 1995. bio na raznim čelnim položajima u tzv. Srpskoj autonomnoj oblasti (SAO) Krajina i tzv. Republici Srpskoj Krajini (RSK) – predsjednik, ministar obrane i ministar unutrašnjih poslova. Zbog zlostavljanja hrvatskih ratnih zarobljenika u zatvoru u kninskoj tvrđavi hrvatsko pravosuđe tereti i Dragana Vasiljkovića, koji je uhićen u Australiji još 2006. godine. Od tada traje pravni postupak po hrvatskom zahtjevu za njegovim izručenjem. Poznato nam je da je zbog zločina u staroj bolnici u tijeku istraga protiv više nedostupnih osoba. Naime, još u svibnju 2011. podnijet je zahtjev za provođenje istrage protiv dvije osobe te za proširenje istrage protiv šest osoba, protiv kojih je od ranije vođena istraga. Imena osumnjičenika nisu nam poznata.

Ukinuta osuđujuća presuda srbijanskog suda četrnaestorici okrivljenika za zločine u Lovasu / Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom su 26. lipnja 2012. godine četrnaestorica pripadnika paravojnih formacija i bivše JNA presudom Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osuđeni zbog ratnog zločina počinjenog Lovasu u listopadu i studenom 1991. godine, izvijestila je 9. siječnja Radiotelevizija Srbije (RTS). Ovom je odlukom Apelacionog suda naloženo da se suđenje za zločine u Lovasu ponovi. Pravni razlozi ukidanja presude suda prvog stupnja za sada nam nisu poznati.

Zbog ubijanja jednog zarobljenog i ranjenog hrvatskog vojnika pripadniku srpskih postrojbi u odsutnosti 15 godina zatvora / Dana 14. siječnja 2014. Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Rijeci donijelo je presudu kojom je opt. Dušan Kovačević u odsutnosti osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika iz čl. 121. OKZ RH.

Obustavljen postupak protiv Mile Dakića / Dana 16. siječnja 2014. godine, nakon što je tužiteljstvo prekvalificiralo kazno djelo iz optužnice na oružanu pobunu, primjenom Zakona o općem oprostu Županijski sud u Karlovcu obustavio je kazneni postupak protiv Mile Dakića.

Nastavak dokaznog postupka za zločin u Gruborima / Dana 14. siječnja, u nastavku dokaznog postupka u predmetu protiv opt. Frane Drlje i Bože Krajine, pripadnika Aniterorističke jedinice (ATJ) Lučko, za zločin u Gruborima kod Knina, u kojima je 25. kolovoza 1995. godine, za vrijeme akcije čišćenja terena pod nazivom „Oluja obruč“, ubijeno šestero starijih mještana srpske nacionalnosti te je spaljena većina kuća i gospodarskih objekata, kao svjedok ispitan je general Mladen Markač, tempore criminis pomoćnik Ministra unutarnjih poslova za Specijalnu policiju. Iako su mediji tjednima najavljivali da će na raspravu kao svjedok biti pozvan i drugi bivši haaški optuženik, general Ivan Čermak, on se nije pojavio pred sudskim vijećem. Dobio je obavijest o pošiljci koju treba preuzeti, koja je sadržavala sudski poziv, no nije ju preuzeo.

U prilogu se nalazi elektronska verzija izvještaja.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću