hr | en

Počinitelje zločina sve je teže procesuirati. Kvaliteta dokaznog materijala, zbog nepravovremeno i nekvalitetno provedenih istraga, se smanjuje, a u društvu još uvijek nije stvoreno ozračje u kojemu bi se svjedočilo protiv počinitelja zločina s „vlastite strane“. Sve je manji interes javnosti, kako domaće tako i međunarodne, za problematiku ratnih zločina. Zbog svega toga izražavamo bojazan da će počinitelji i odgovorne zapovjedne osobe, posebno na najvišim razinama, ostati nekažnjeni – neki su od glavnih naglasaka iz Godišnjeg izvještaja o praćenju suđenja za ratne zločine, kojeg zajednički uređuju Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek i Građanski odbor za ljudska prava.

Izvještaj će biti predstavljen na konferenciju za tisak koja će se održati u Kući ljudskih prava, Selska c. 112c, 10000 Zagreb, u četvrtak 21. ožujka 2013. u 11.00.

Na konferenciji će govoriti: Mladen Stojanović, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Marko Sjekavica, Građanski odbor za ljudska prava i Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Pred srpanjski ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju tražimo dodatne pozitivne iskorake institucija RH-a prema učinkovitijem procesuiranju ratnih zločina. Kroz ovaj poziv, ponovno ukazujemo na nužnost rasvjetljavanja okolnosti počinjenja svih ratnih zločina i kažnjavanja počinitelja.

Godišnji izvještaj, na hrvatskom i u engleskom izdanju, će uskoro biti u cijelosti dostupan na našim internet stranicama, kao i onima Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek.

Dodatne informacija možete dobiti u Documenti, Selska c. 112c, 10000 Zagreb, tel 01 4572398, 0914572398