hr

Documenta i partneri na projektu “Ženske perspektive o demokratskim tranzicijama 1970-ih, 1980-ih i 1990-ih” organizirali su studijsko posjet “Neispričana priča: žene i antiratni aktivizam” u Osijeku i Pakracu od 12. do 16. rujna 2023. godine.

Mladi ljudi iz Bugarske, Hrvatske, Njemačke, Italije, Mađarske i Španjolske okupili su se u Osijeku kako bi sudjelovali u našem programu i naučili više o Hrvatskoj tijekom 1990-ih te mirovnim i drugim građanskim inicijativama u Osijeku i Pakracu.

Nakon neformalnog druženja 12. rujna, radni program studijskog posjeta započeo je 13. rujna prezentacijom o povijesnom kontekstu Hrvatske 1990-ih. U poslijepodnevnim satima sudionici su sudjelovali u edukativnoj šetnji Osijekom kako bi saznali više o grad prije, za vrijeme i nakon rata 1990-ih.

Grupa se 14. rujna susrela sa svjedokinjom vremena Lejlom Šehić Relić, aktivisticom od 1993. godine. Od ratne izbjeglice do predsjednice Centra za europsko volontiranje, njezine isprepletene osobne i profesionalne priče inspirirale su grupu da istraže mogućnosti volontiranja.

Potom su sudionici sudjelovali u kreativnoj radionici, koja se temeljila na metodi „conflict textiles“. Mladi su mogli birati između fotografija koje predstavljaju rat u Osijeku i Pakracu, i potom izraditi malu tekstilnu lutku koja predstavlja lik koji se uklapa u priču.

U poslijepodnevnim satima grupa je posjetila DKolektiv – organizaciju za društveni razvoj i naučila više o mirnoj reintegraciji Podunavlja na radionici koju je vodio Nikica Torbica, voditelj Društvenog ateljea DKolektiva.

Kasnije tog dana sudionici su posjetili Centar za mir, nenasilje i ljudska prava. Direktorica Centra Natalija Havelka grupi je predstavila organizaciju osnovanu 1992. godine. Djelovanje Centra usmjereno je na izgradnju mira, zaštitu i promicanje ljudskih prava i sloboda te promicanje kreativnih metoda rješavanja sukoba na individualnoj, grupnoj i političkoj razini.

U Centru se grupa susrela i sa svjedokinjom vremena Ivanom Milas, direktoricom Nansen Dialog Centra. Ivana je podijelila svoje iskustvo rada na socijalnom oporavku i razvoju multietničkih zajednica nakon rata 1990-ih.

Grupa je 15. rujna otputovala u Pakrac kako bi saznala više o povijesti Volonterskog projekta Pakrac. Svjedokinja vremena Veselinka Kastratović, terenska istraživačica u Documenti, vodila je edukativnu šetnju Pakracom. U poslijepodnevnim satima grupa je posjetila Srpsku kuću –društveni centar srpske manjine u Pakracu.


Studijski posjet dio je projekta “Ženske perspektive o demokratskim tranzicijama 1970-ih, 1980-ih i 1990-ih”.

Projekt sufinancira Europska unija.