hr | en

Ukupno 18 novinara/ki i monitora/ica suđenja za ratne zločine iz cijele Hrvatske boravi u Haagu, na sedmodnevnom studijskom putovanju u organizaciji Documente.

U okviru posjeta grupa će se susresti će se s glavnim tužiteljem MKSJ Brammertzom i tajnikom Tribunala Hockingom, kao i drugim visokim dužnosnicima iz svih sekcija Međunarodnog suda, uključujući obranu, i prisustvovati prezentacijama o različitim aspektima rada Tribunala, uključujući kaznenu politiku Međunarodnog suda, upravljanje Pritvorskom jedinicom i rad Suda sa žrtvama seksualnog nasilja. Grupa će također imati priliku prisustvovati raspravama u postupcima pred Međunarodnim sudom.

Osim MKSJ novinari/ke i monitori/ce će posjetiti i druge pravosudne institucije u Haagu, poput Međunarodnog kaznenog suda i Specijalnog suda za Libanon te medijsku kuću Sense.

Posjet je Documenta organizirala u okviru svog višegodišnjeg rada s lokalnim zajednicama kako bi se potaknulo utvrđivanje i prihvaćanje činjenica o ratu u bivšoj Jugoslaviji, a ovo je treći posjet monitora suđenja za ratne zločine i novinara Haagu koji je organiziramo od 2010. godine. Posjet je podržalo Veleposlanstvo Nizozemske u Zagrebu.

Komentirajući ovaj posjet, direktorica Documente Vesna Teršelič, izjavila je: “Ovim posjetom nastojimo doprinijeti objektivnijem izvještavanju hrvatskih medija o suđenjima pred MKSJ-om. To je posebno značajno jer javnost u Hrvatskoj nije kvalitetno informirana o ratnim zločinima ili sudskim postupcima za te zločine.”