hr

Documenta i partneri na projektu “Ženske perspektive o demokratskim tranzicijama 1970-ih, 1980-ih i 1990-ih” organizirali su studijski posjet “90-e: Antiratni aktivizam u Hrvatskoj i Sloveniji” u Zagrebu i Ljubljani, 3. – 6. srpnja, 2023.

Nastavnici iz Bugarske, Hrvatske, Italije, Slovenije i Španjolske sudjelovali su u programu kako bi naučili više o povijesti mirovnih i drugih građanskih inicijativa u Hrvatskoj i Sloveniji.

Prvog dana studijskog posjeta sudionici su usporedili perspektive procesa demokratizacije u različitim europskim zemljama: tranzicija iz socijalizma u demokraciju u Bugarskoj, raspad Jugoslavije i demokratska tranzicija u Hrvatskoj i Sloveniji, izvaninstitucionalna demokratizacija u Italiji 1970-ih, obilježena „strategijom napetosti“, te španjolskom tranzicijom u demokraciju nakon režima Francisca Franca.

Sudionici su se 4. srpnja susreli s članovima Antiratne kampanje Hrvatske (ARK) i Volonterskog projekta Pakrac Vesnom Teršelič, Vesno Janković I Goranom Božičevićem.

Goran Božičević predstavio je povijesni i društveni kontekst Antiratne kampanje te podijelio svoje osobno iskustvo rada s volonterima iz raznih zemalja u Pakracu.

Potom su sudionici sudjelovali u edukativnoj šetnji po nekoliko zagrebačkih lokacija vezanih uz djelovanje Antiratne kampanje. Vesna Teršelič, jedna od začetnica inicijative, vodila je šetnju kojom je obilježena 32. obljetnica ARK-a i 30. obljetnica Volonterskog projekta Pakrac.

U poslijepodnevnim satima sudionici su istraživali arhive ARK-a i prolazili kroz izdanja ARKzina, fanzina ARK-a. Urednica ARKzina Vesna Janković govorila je o ideji publikacije, raznolikosti tema koje su obrađivali njeni autori te medijskom kontekstu Hrvatske tijekom 1990-ih.

Sudionici posjeta zajedno s Vesnom Teršelič, Vesnom Janković i Goranom Božičevićem raspravljali su o položaju žena u Hrvatskoj tijekom 1990-ih, feminističkim inicijativama tog vremena te aktualnim izazovima pred demokracijama u Europi. Sudionici su također razgovarali o radu i iskustvima ARK-a u kontekstu rata u Ukrajini.

Dana 5. srpnja grupa je putovala u Ljubljanu. Sudionici su sudjelovali u vođenom obilasku Metelkova mesta, autonomnog kulturnog centra i skvoterskog naselja u središtu Ljubljane. Sudionici su istraživali povijest lokacije i njenu tranziciju 1990-ih od vojarni Jugoslavenske narodne armije do mjesta otpora nasilju i umjetničkog izražavanja.

Jedna od zgrada u kompleksu koja je prije služila kao zatvor obnovljena je i sada funkcionira kao hostel. Arhitekt hostela Celica Janko Rožić vodio je grupu kroz zgradu pokazujući kako arhitektura oslikava prijelaz devedesetih godina prošlog stoljeća “od represije do ekspresije”.

Kasnije tog dana grupa se susrela s Markom Hrenom, jednim od osnivača Mirovnog instituta u Ljubljani, i Tijom Jakić iz Instituta „8. mart“ kako bi razgovarali o demokratizaciji u Sloveniji i suvremenim inicijativama za zaštitu građanskih i ženskih prava.

Studijski posjet organiziran je u suradnji Documente i Zavoda Apis, a dio je projekta “Ženske perspektive o demokratskim tranzicijama 1970-ih, 1980-ih i 1990-ih”.

 

 

Projekt sufinancira Europska unija.