hr | en

Documenta već dvije godine radi na projektu „Ljudski gubici u Republici Hrvatskoj 1991-1995“, te u sklopu projekta provodi dodatna terenska istraživanja kako bi se dopunili već prikupljeni i dostupni podaci o žrtvama rata u Hrvatskoj. Do sada je naš istraživački tim prikupio obimnu dokumentaciju, razgovarao sa brojnim osobama i prikupio podatke za više tisuća stradalih hrvatskih državljana/ki. Svi podaci će po završetku istraživanja biti prezentirani u javno dostupnoj i pretraživoj bazi podataka.

Tijekom istraživačkog rada susretali smo se s različitim dilemama i tumačenjima statusa žrtava (civil-vojnik, direktne-indirektne žrtve, naoružani civili i slično), a i iz iskustva znamo da slične probleme imaju i naše partnerske i suradničke organizacije koje provode komplementarne projekte u regiji. Upravo stoga odlučili smo organizirati međunarodno stručno savjetovanje s ciljem utvrđivanja pravnog statusa žrtava u oružanom sukobu.

Konferencija će se održati u Zagrebu, u hotelu Dubrovnik, u petak 26. studenog 2010., a na očekujemo više od 50 stručnjaka i stručnjakinja – istraživača/ica, povjesničara/ki, demografa/kinja, pravnika/ca, pravnih znanstvenika/ca, sudaca i tužitelja, te aktivista/ca iz regije koji godinama aktivno rade na prikupljanju podataka i dokumentacije o stradalima u ratovima u bivšoj Jugoslaviji tijekom ’90-ih.

Konferenciju će otvoriti Vesna Teršelič, voditeljica Documente i pukovnik Ivan Grujić, predstojnik Ureda za zatočene i nestale Vlade RH, pri MOMBS-u.