hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Etnografski muzej u Zagrebu, organizirali su u petak, 25. travnja 2014., posjet učenika zagrebačke gimnazije Lucijana Vranjanina izložbi Vic o plavuši – Stereotipi u kojima živimo, autorice Irene Kolbas.

Tematski fokus izložbe koja se bavi rasnim, povijesnim, geografskim, socijalnim te stereotipima u umjetnosti, bio je poticaj učenicima drugog razreda spomenute gimnazije da u sklopu izborne nastave povijesti uz vodstvo prof. Helene Strugar, sudjeluju u prigodnoj radionici

Radionicu Stereotipi i predrasude i njihove društvene posljedice, vodili su povjesničari iz Documente, Dea Marić i Marko Smokvina u suradnji s kustosicom Etnografskog muzeja Željkom Jelavić.

Kroz inovativne metode poučavanja, sudionici/ce radionice suočavali su se s vlastitim stereotipima i predrasudama. U raspravnom dijelu promišljali su društvene uzroke i posljedice sterotipa i predrasuda kroz povijest, ali i opasnosti njihove (zlo)uporabe u društvima današnjice.

Radionica predstavlja nastavak uspješne suradnje Gimnazije Lucijana Vranjanina, Etnografskog muzeja i Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću