hr | en

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, 30. svibnja 2013.g. izrekao je prvostupanjsku presudu u predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, oslobodivši ih po svim točkama optužbe za zločine počinjene nad nesrbima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.

Na tragu današnje odluke Haaškog suda dolazimo do poraznog zaključka kako nitko od pripadnika državnog vrha Srbije, uz izuzetak nižih zapovjednika JNA (Miodrag Jokić i Pavle Strugar / “Dubrovnik”, Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin / “Vukovarska bolnica”), nije osuđen sa zločine počinjene na teritoriju RH-a. Još uvijek se očekuje prvostupanjska odluka u predmetu Vojislava Šešelja za zločin počinjen na Ovčari.

Za zločine iz optužnice, kojima su se teretili Simatović i Stanišić, a počinjeni su na terirtoriju Republike Hrvatske, hrvatsko pravosuđe je pokrenulo kaznene postupke koji su u nekoliko predmeta rezultirali osuđujućim presudama u odsutnosti optuženika (zločini u Baćinu, Saborskom, Škabrnji, Dalju, Erdutu).

Nažalost i kod tih predmeta svjedocima smo tek deklarativnog utvrđenja kaznene odgovornosti koja nažalost u konačnici neće rezultirati materijalnim obeštećenjem žrtava i njihovih srodnika.

O svemu više pogledajte u priopćenju koje se u cijelosti nalazi u prilogu, a kojeg potpisuju Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek.