hr | en

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću vas poziva na raspravu „SREBRENICA 25: relativiziranje genocida i drugih ratnih zločina“ – koja će se održati u srijedu 8. srpnja u 12:00 u dvorani Kuće ljudskih prava, Selska cesta 112 c,  u kojoj će sudjelovati filozof i politički analitičar Žarko Puhovski, povjesničar Hrvoje Klasić i monitorica suđenja za ratne zločine Jelena Đokić Jović. Raspravu će moderirati Vesna Teršelič iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. 

Prije rasprave bit će prikazan kratak film Srebrenica ’95: jedna sedmica u julu u produkciji SENSE. U prostoru Kuće ljudskih prava bit će postavljena i multimedijalna izložba “Srebrenica: Genocid u osam činova”. Izložba se temelji na istoimenom interaktivnom narativu http://srebrenica.sensecentar.org a uključit će i fotografije „Krici iz masovnih grobnica“, fotografa Tima Lovelessa.

Documenta se sutrašnjom raspravom u Kući ljudskih prava priključuje velikoj regionalnoj kampanji koju je SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu Pula pokrenula u povodu 25 – te godišnjice srebreničkog genocida zajedno s koalicijom više od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova pod nazivom: SREBRENICA 25: ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA  #VirusPoricanja #DenialVirus.

Spomenuta kampanja, koja će trajati od 7. do 11. srpnja / jula, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica, odvijati će se istovremeno i na internetu – društvenim mrežama i portalima. Svi materijali koji će biti prikazani tijekom on line kampanje dio su bogate SENSE arhive koja sadrži oko 2000 izvještaja sa “srebreničkih sudjenja” pred MKSJ-om (Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju), kao i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuje kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici. 

Ovo je do sada najveća regionalna kampanja organizacija civilnog društva s ciljem prevencije negiranja ratnih zločina počinjenih tijekom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije a odvijat će se pod hashtagom #VirusPoricanja #DenialVirus.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću