hr | en

Nakon Zagrebačke Glipoteke izložba “Spomenici na nišanu” posvećena uništavanju istorijskih kulturnih i verskih objekata doputovala i u Beograd. 

BEOGRAD, 27.05.2017. – Publici koja je napunila paviljon Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu gde je, nakon zagrebačke Glipoteke, postavljena izložba “Spomenici na nišanu” predstavili su se autori ove postavke bazirane na interaktivnom narativu “Zatiranje istorije i sećanja“.

Izložba je deo zajedničkog projekta SENSE – Centra za tranzicijsku pravdu iz Pule, Centra za suočavanje sa prošlošću Documenta iz Zagreba, Fonda za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda, Historijskog muzeja BiH i organizacije Europa Nostra sa sedištem u Hagu. Nastala je uz podršku Evropske unije iz programa Evropa za građane.

Postavka koju je osmislila kustos Branka Benčić u saradnji sa Tihanom Puc, Barbarom Blasin Eugenom Jakovčićem i Sandrom Vitaljić, osim rezultata istraga i suđenja za razaranja istorijskog kulturnog i verskog nasleđa tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, vođenih predMeđunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), sadrži i dokumente o sistematskom uništavanju spomenika antifašističkog otpora, koje nisu procesuirali ni MKSJ ni domaća pravosuđa.

O kulturi sećanja, značaju očuvanja istorijskog kulturnog i verskog nasleđa i njegovoj zaštiti su u razgovoru koji je prethodio otvaranju izložbe, govorile kulturolog Milena Dragićević Šešić, istoričarka Olga Manojlović Pintar i ko-autor narativa Mina Vidaković. Razgovor je moderirala Jelena Krstić iz FHP. 

Izložba će u Centru za kulturnu dekontaminaciju biti otvorena do 12. junaa nakon Zagreba i Beograda nastavlja put u Sarajevo, Hag i Pulu.

SENSE – Centar za tranzijsku pravdu