hr | en

Koprivnica je danas bila mjesto posebnog prisjećanja na dio hrvatske i lokalne povijesti. Povodom 75. godišnjice osnutka prvog koncentracijskog logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, na njegovom je mjestu održan Spomendan za Danicu.

Program je počeo u prijepodnevnim satima okupljanjem na Spomen-području Danica gdje su sudionici položili cvijeće u spomen na stradale logoraše. U Muzeju grada Koprivnice potom je otvorena velika izložba o logoru na Danici koja prikazuje brojnu građu o radu logora koju je tijekom svog 40-godišnjeg istraživačkog rada prikupio znanstveni savjetnik Hrvatskog instituta za povijest i sveučilišni profesor dr. Zdravko Dizdar.

Program je zaključen stručno-edukativnim skupom “Znanjem protiv mržnje” u koprivničkoj Gimnaziji.

Spomendan su organizirali Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Muzej grada Koprivnice, Gimnazija “Fran Galović” i Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava Židovska općina Koprivnica, a program je održan pod pokroviteljstvom Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije.

Logor „Danica“ bio je prvi koncentracijski logor u NDH osnovan 15. travnja 1941. godine. Logor se nalazio na prostoru zatvorene istoimene tvornice kemijskih proizvoda. Prvi zatvorenici počeli su se dovoditi iz okolice Koprivnice već 18. travnja. Broj zatvorenika procjenjuje se na više od 5600. Zatvorenici su kasnije dovođeni s prostora čitave NDH a razlikovali su se po političkim, nacionalnim, vjerskim i socijalnim obilježjima. „Danica“ je prvenstveno služila kao sabirni logor iz kojeg su zatvorenici bili transportirani u druge logore: Gospić i Jadovno, a kasnije u Jasenovac i Staru Gradišku. Život je u samom logoru “Danica” izgubilo tridesetak zatvorenika.

Zbog blizine Koprivnice, te jačanja partizanskog pokreta, ustaške vlasti logor su zatvorile 1. rujna 1942. godine.

Izvor Drava info autorica Sandra Levak Miklošić