hr

U subotu, 27. ožujka 2021. godine povodom 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata na prostoru Jugoslavije održana je prva od tri povijesne šetnje Zagrebom. Spomen – šetnje dio su aktivnosti kojima Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću želi upoznati javnosti sa Zagrebom kao mjestom stradanja i otpora obilaženjem značajnih lokacija povezanih s funkcioniranjem ustaškog režima, zločinima, mjestima stradanja za vrijeme Drugog svjetskog rata kao i s razvojem i najvažnijim akcijama ilegalnog pokreta antifašističkog otpora. Epidemiološki dozvoljenom broju okupljenih sudionika na početku se obratila voditeljica Documente Vesna Teršelič, a šetnju je predvodila istraživačica Documente i jedna od autorica vodiča ,,Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju” Tena Banjeglav. Šetnji su se pridružili austrijski veleposlanik i predstavnici veleposlanstva SAD-a koje je omogućilo pripremu vodiča te veleposlanstva Australije.

Spomen šetnja započela je okupljanjem kod današnjeg Studentskog centra, a nekadašnjeg Zagrebačkog zbora odnosno Zagrebačkog velesajma koji je poslužio kao sabirni logor za Židove, Srbe, komuniste, ilegalce i druge nepoćudne skupine koje su od tamo prevožene u prve koncentracijske logore osnovane na području NDH – Danicu kod Koprivnice, zatim u gospićki sustav logora (Gospić, Jadovno, Slana i Metajna na Pagu), a kasnije i u Jasenovac i tamošnji sustav logora. Okupljeni su tijekom sat i pol šetnje obišli i druge odabrane lokacije, poput nekadašnjeg doma za ustašku mladež u Runjaninovoj ulici gdje se danas nalazi zgrada Doma zdravlja, Botaničkog vrta, Glavnog kolodvora, mjesta nekadašnje Sinagoge u Praškoj ulici ili zatvora u ulici Franje Račkog 9. Spomen – šetnja završila je na Trgu žrtava fašizma kod poznate ,,Džamije” u čijoj okolici se nalaze zgrade nekadašnjeg zatvora Gestapa ili sjedišta Ustaške nadzorne službe na početku Zvonimirove. Tijekom svake od tri najavljene spomen – šetnje obilazit će se različite lokacije kako bi se posjetilo što više mjesta u samom gradu Zagrebu.

Vodič ,,Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju” u sklopu kojeg su osmišljene i organizirane spomen – šetnje omogućit će učenicima, mladima, ali i svim zainteresiranima da saznaju povijesne priče koje krije više od 50 gradskih lokacija povezanih s ustaškim režimom i antifašističkim otporom koji je nedovoljno zastupljen u obrazovnom sustavu i javnom prostoru iako su teme Drugog svjetskog rata česte u političkom i društvenom životu.

Online promocija vodiča održat će se 6. travnja u 11 sati, na dan kada je na ovim prostorima počeo Drugi svjetski rat. Također, vodič je javno dostupan na stranicama Documente i može se preuzeti na poveznici: https://documenta.hr/publikacije/

Iduće spomen – šetnje najavljene su za 10. travanj, dan kada je proglašena NDH, te 8. svibnja na dan oslobođenja Zagreba, a zbog epidemioloških mjera broj sudionika je ograničen. Svi zainteresirani mogu se javiti na mail tena.banjeglav@documenta.hr kako bi rezervirali svoje mjesto u nekoj od idućih šetnji.

Foto: Documenta