hr

U povodu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i 78. obljetnice oslobođenja Zagreba pozivamo vas na spomen šetnju i početak crowdfunding kampanje ,,ZAGREB PAMTI OTPOR” koja će se održati 08. svibnja 2023. godine s početkom u 17:00 sati ispred Francuskog paviljona, u dvorištu Studentskog centra, Savska cesta 25.

Tijekom spomen šetnje sudionici i sudionice će obići mjesta stradanja i otpora, lokacije povezane sa zločinima i funkcioniranjem ustaškog režima za vrijeme Drugog svjetskog rata kao i mjesta povezana s razvojem i najvažnijim akcijama pokreta antifašističkog otpora u gradu Zagrebu. Spomen šetnju vodit će povjesničarka i istraživačica Documente Tena Banjeglav.

Tijekom spomen šetnje okupljenima će se obratiti i voditeljica Documente Vesna Teršelič koja će najaviti početak crowdfunding kampanje ,,ZAGREB PAMTI OTPOR”. Kampanjom se nastoji prikupiti dodatna sredstva za istraživanja kojima će se nadopuniti i proširiti novo izdanje vodiča ,,Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju. Vodič po Zagrebu u Drugom svjetskom ratu’’.

Potaknuti činjenicom da građani grada Zagreba, a posebno mladi, slabo poznaju lokacije povezane s ustaškim režimom, sustavom terora i mjestima stradanja, kao i lokacije najvažnijih akcija antifašističkog otpora, te književnike i književnice koje su u to vrijeme stvarale u Zagrebu, prošireno i nadopunjeno izdanje vodiča služit će kao pokušaj suprotstavljanja iskrivljavanju povijesti, širenju dezinformacija u vezi događaja tijekom Drugog svjetskog rata, ali i kao alat mladima i njihovim profesorima u kreiranju nastavnih metoda i materijala.

Pridružite nam se na spomen šetnji i podržite kampanju ,,ZAGREB PAMTI OTPOR” te pomognite u očuvanju sjećanja na antifašističku povijest grada!

Više informacija o kampanji kao i budućim spomen šetnjama bit će objavljeno na našem webu (https://documenta.hr/) i Facebook stranici (https://www.facebook.com/DocumentaZagreb).

#ZagrebPamtiOtpor
__________________

Crowdfunding kampanja provodi se u sklopu projekta ”Javni dijalog o sudbini ubijenih i nestalih: mi pamtimo – a vi?”podržanog kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.