hr | en

Na današnjoj konferenciji za tisak u Kući ljudskih prava Zagreb, Vesna Teršelič iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije i Aneta Lalić ispred Srpskog narodnog vijeća upozorile su na način na koji se zakonodavne, izvršne i pravosudne vlasti Republike Hrvatske odnose prema preživjelim zatočenicama i zatočenicama ustaških koncentracijskih logora, Javnoj ustanovi Spomen područje (JUSP) Jasenovac i prema
nasljeđu drugog svjetskog rata.

Konferencija za tisak organizirana je 22. travnja 1945., na dan proboja zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovac, kad se sjećamo svim stradalih u tom logoru, kao i preživjelih zatočenika i zatočenica.

Vesna Teršelič je upozorila da se mnogi preživjeli zatočenici od Nove godine suočavaju s teškim egzistencijalnim problemima jer se, zbog brzopletosti zakonodavca, velikom broju korisnika od 1. siječnja prestala isplaćivati opskrbnina.

Ravnateljica Javne ustanove Spomen područje (JUSP) Jasenovac je dobila jednu anonimnu poruku s prozivkama za antihrvatstvo i izdaju, sa slikom metka i prijetnjama likvidacijom, a drugu potpisanu sa sličnim uvredama i prozivkama od predsjednika HČSP-a Josipa Miljka, koji je i javno potvrdio autentičnost te poruke, rekla je Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije. Zbog tog slučaja, kaznenu prijavu podnijeli su JUSP Jasenovac, Centar za mirovne studije, Građanski odbor za ljudska prava i Documenta, no općinsko državno odvjetništvo ustvrdilo je da nije riječ o kaznenom djelu javnog poticanja na nasilje i mržnju pa je Nataša Jovičić sama morala nastaviti kazneni progon.

Predstavnica Srpskog narodnog vijeća Aneta Lalić kazala je da Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac niz godina djeluje u uvjetima institucionalne nesigurnosti. Spomen-područje Jasenovac danas nažalost nije mjesto učenja ni sjećanja niti ima kapacitet da postane mjesto savjesti hrvatskog društva, kazala je Lalić. Zaključila je da je ta javna ustanova svedena tek na održavanje komemoracija jednom godišnje.

U nastavku donosimo osvrt spomenutih organizacija na sva sporna pitanja o kojima se govorilo tijekom konferencije za novinare.

1 / Zbog brzopletosti zakonodavca mnogi preživjeli zatočenici se od nove godine suočavaju s
teškim egzistencijalnim problemima. Primjenom novog Zakona o socijalnoj skrbi i izmjenama Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata koje su stupile na snagu 1.1.2014. prestala se isplaćivati opskrbnina. Od nove godine velik je broj korisnika opskrbnine, među kojima su i nekadašnji zatočenici logora Jasenovac, doveden u posvemašnju socijalnu nesigurnost. Republika Hrvatska od 1. 1. ne daje im ni kunu podrške.

2 / Podsjećamo i na neadekvatnu reakciju pravosuđa na prijetnje upućene JUSP Jasenovac. U nedjelju, 1.12.2013. godine Nataši Jovičić ravnateljici JUSP Jasenovac stigle su dvije prijeteće poruke putem email-a: jedna anonimna s prozivkama za antihrvatstvo i izdaju, sa slikom metka i prijetnjama likvidacijom, a druga potpisana sa sličnim uvredama i prozivkama od Josipa Miljka, predsjednika HČSP-a koji je i javno potvrdio autentičnost e-maila i sebe kao pošiljatelja. Uz kaznenu prijavu JUSP Jasenovac prijavu su podnijeli i Centar za mirovne studije, Građanski odbor za ljudska prava i Documenta. U Rješenju Općinsko državno odvjetništvo Kutina konstatiralo je da nije riječ o kaznenom djelu javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. stavka 4. KZ/11. Ravnateljica Nataša Jovičić je u ime JUSP Jasenovac sama morala nastaviti kazneni progon.

3 / JUSP Jasenovac funkcionira unatoč pritiscima, no upozoravamo na nedostatnu brigu od strane izvršnih vlasti. Mandat nekih članova i članica Savjeta JUSP Jasenovac istekao je a novi nisu imenovani. Mandat je reguliran Zakonom o Spomen području Jasenovac i Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o Spomen području Jasenovac. Trebalo bi razmotriti izmjene Zakona, točno definirati postupak imenovanja u Savjet, te razgraničiti zadatke Savjeta i Upravnog vijeća koji se sada međusobno poklapaju.

Kako se približava desetgodišnjica otvaranja stalnog postava (otvorenog 27.11.2006.) Ministarstvo kulture, u suradnji s nadležnim tijelima JUSP Jasenovac i Hrvatskim muzejskim vijećem, trebalo bi početi pripreme za kritičnu evaluaciju koju bi pratile preporuke za pripremu novog postava.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

Medijski izvještaji /

Uz obljetnicu proboja iz Jasenovca: Ukidanje opskrbnina, birokracija i prijetnje / Radio Slobodna Europa, 22. travanj 2014.

Udruge nezadovoljne zbog odnosa vlasti prema nasljeđu II. svjetskog rata / HRT, 22. travnja 2014.