hr

Na inicijativu Srpskog narodnog vijeća 28.7. 2022. položili smo cvijeće na grob nekadašnjeg glinskog župnika Franca Žužeka na groblju Soteska, u malom mjestu iznad rijeke Krke u Sloveniji.

Franc Žužek rođen je u Sloveniji i kao katolički svećenik od 1912. služio je u Istri. Nakon preuzimanja vlasti od strane Italije kao i mnogi svećenici protjeran je 1923. U Istri je iz prve ruke osjetio nasilje od strane pripadnika fašističke stranke u usponu. Nakon protjerivanja Žužek tako dolazi u Zagreb, tj. Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca kao izbjegli svećenik, gdje mu je 1924. ponuđeno upražnjeno mjesto upravitelja župe Maja u glinskom dekanatu, na samoj periferiji Zagrebačke nadbiskupije. Nedugo zatim, već 1927. godine, Žužek je postao dekan i župnik u Glini. Tu je dočekao i Drugi svjetski rat.

Sjećanja preživjelih potvrđuju humanu dimenziju glinskog župnika, koji je mnogim životno ugroženim Srbima Gline i glinskog kraja tih godina spasio život. Nakon sloma zločinačke ustaške NDH i oslobođenja zemlje, Žužek ostaje župnik u Glini, sve do 1955. i povratka u rodnu Sloveniju.